Trombocitaszám csökkenése

Tisztelt doktor Úr! Barátnőmmel 4 hónapja rendszeresen járunk a hematológiára vérvételre, de semmi kezelést, és pontosabb tájékoztatást nem kapunk (gyermekkorában fertőzés miatt egyszer már szorult ezen okból szteroid kezelésre) , pedig jelenlegi adatok szerint havonta kb. 20000-rel csökken a trombocitaszáma, és jelenleg 48000-en áll. Kérjünk másholnnét is szakvéleményt, forduljunk máshoz, vagy ez így rendben van? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza vérlemezkeszám csökkenés témában

Tisztelt Érdeklődő!

Feltételezem, hogy a barátnőjének ITP betegsége van, mely néhány év szünet után ismét kiújult. Az ITP-t nem feltétlenül kell kezelni, csak akkor, ha a vérlemezkeszám egy kritikus érték alá csökken, amikor már vérzésveszéllyel kell számolni. A 48000-es érték már határeset, itt érdeme megfontolni a terápia elkezdését. A kezelés elsődlges szere a szteroid, ennek számos mellékhatása is lehet, így nyilván a kezelőorvosuk is próbálja húzni-halasztani a dolgot, hátha a trombocitaszám magától is megindul felfelé (mert szerencsére erre is van esély) .

Kérdés: 2011. március 10., 15:23; Megválaszolva: 2011. március 19., 11:49
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérvételkor sűrű vér
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Korábban ételintolerancia vizsgálathoz ujjbegyből magamnak vettem le vért kora reggel, ezt megelőzően viszont nem...
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...
D-dimer érték
Tisztelt Doktornő! A referenciatartomány felső határát közelítő D-dimer érték aggodalomra adhat okot? D-dimer 0,460 mg/L (referenciatartomány:...
Véralvadás probléma.
Üdvözlöm Tisztelt Dr Nő! Véralvadási problemám van, egy pár éve derült ki. Leiden: heterozygota pozitív. Elkaptam a covidot novemberben, 20 napig...
Post covid
Tisztelt Doktor Nő! A lányunk sportolóként 2021 márciusban kapta el a covidot. 4 hónapig súlyos ízületi fájdalmai voltak, szinte fel kelni sem...