• Csonttörés utáni mélyvénás trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2010. júniusában eltörtem a bokámat. A gipszelést követő második héten mélyvénás trombózist diagnosztizáltak. Kórházi kezelés után Warfarint írtak fel, és két hetenként kellett vérvételre járnom, ahol a vérsűrűség alakulását figyelték. Eredményeim általában teljesen váltakozó értéket mutattak, az INR értéke 1,15-től 4,1-ig változott. Most januárban kontroll UH vizsgálaton kell résztvennem, és amennyiben negatív eredmény tapasztalható, úgy az orvosom szerint a Warfarin kezelést is be kell fejeznem. Kérdésem a következő: amennyiben a Warfarin abbahagyása mellett dönt az orvosom, abban az esetben már többet nem is kell ellenőrzésre járnom? (A háziorvos szerint el kell felejtenem az egészet, nem kell foglalkoznom a vérsűrűség alakulásával.) Számomra nem megnyugtató a dolog. Még pedig azért nem, mert a vérvételek alkalmával hol túl sűrű, hol pedig túl híg volt a vérem, normál érték talán egyszer -kétszer volt. Ilyen eredmények mellett megnyugtatónak találnám az időközönkénti ellenőrzést. A másik kérésem, hogy a trombózissal kapcsolatban hol végeznek genetikai vizsgálatot, és az hogyan zajlik? Várom válaszát, köszönettel:

        Dr. Váróczy László PhD válasza a mélyvénás trombózis témában

        Tisztelt Érdeklődő! A végén kezdeném: trombózisra hajlamosító genetikai vizsgálatokat Magyarországon a nagyobb (megyei) kórházakban és egyetemi centrumokban végeznek. Célszerű volna az Ön esetében is elvégeztetni ezeket, mielőtt végleg elhagyná a Marfarin szedését. Ha nem szed tovább véralvadásgátló gyógyszert, akkor viszont szükségtelenné és értelmetlenné válik az INR ellenőrzés - ugyanis egy egészséges májfunkcióval rendelkező embernek már nem lesz hol "sűrűbb", hol "hígabb" a vére.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 21., 22:36; Megválaszolva: 2011. január 24., 18:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés