Fraxiparine meddig és mennyit

Tisztelt Dr.úr ez év május végén volt egy térd sérülésem (meniscus szakadás) utánna kaptam egy mélyvénás vénás trombózist.A trombózisra xareltót 20mg szedtem míg átnem állítottak Fraxiparine inj.ra 2*0.6,a mūtét elött egy héttel.Az elzáródás comb tōig van"a bal alsó végtagon a véna femoral is superficial is kp.-és a distalis harmada a véna poplitea kiszélesedett nagyrészt inhomogénen echodús thrombussal kitöltött.A véna saphena magna beömlése szabad.A véna tibialis posterior már nagyrészt recanalisalodott."A kérdéseim: -A térdsérūléskor 100ml vért engedtek le a térdembōl ekkor kellett volna-e már kapnom vér hígítót azért,hogy ne kapjak trombózist? -A felírt inj.mennyisége és kezelés hossza megfelelō-e? -Érdemes lenne-e felkeresnem egy érsebészt?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza mélyvénás trombózis témában

Tisztelt Uram!

A térdízületi bevérzés a térd sérülése miatt következett be. Pusztán emiatt Önnek nem kellett volna "vérhigítót" kapnia. Sőt, elmondható, hogy aki ilyenkor más (pl. kardiológiai) okok miatt "vérhigítót" használ, annak a véralvadási paraméterek módosulása miatt jelentősebb mennyiségű bevérzés keletkezhet a sérülés környezetében. A térdből lebocsájtott vérnek semmi köze a mélyvénás trombózishoz. A "vérhigító" gyógyszerek alkalmazásának szükségessége a sérülés miatti csökkent mozgáskészség (immobilitás) , az egyéb társbetegségek (korábbi trombózis, tüdőembólia) , és az esetleges genetikai okok miatti fokozott szövődmény-kozckázat függvénye.

Igen, az alkalmazott szájon át szedhető "vérhigító" (Xarelto) illetve az emelt dózisú, napi 2x alkalmazott kis molekulasúlyú heparin injekció (Fraxiparine) a választandó kezelés. A gyógyszerelési időtartamot tekintve inkább a műtét időpontja mérvadó, mert valóban a műtét a kis molekulasúlyú heparin védelemben kellett hogy megtörténjen.

Igen, érdemes érsebész kollégával is konzultálnia a trombotizált érszakasz esetleges további teendőiről, továbbá az élete során szükségessé váló trombózis-megelőző gyógyszerelésről.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2019. november 21., 08:14; Megválaszolva: 2019. november 23., 11:58
Kérdések és válaszok: Egyéb
Zsibbadás, gyomorhullámzás
Kurkumin étrend kiegészítő...
Koleszterin csökkentés aktív...
Koleszterin szint, jó és rossz...
Nappali és éjszakai izzadás