Fárad a csontvelő?

Kedves Doktor! 21 éve állapították meg a policitémiámat, csontvelővizsgálat is igazolta. 30 e körüli fvs és 1, 5 M thrombocta értékkel indultam. 15 éve litaril, 13 éve interferon kezelést írtak elő, de brutális mellékhatásaik miatt néhány hónap után mindkettőt elhagytam. Azóta csak aspirin protectet szedek, sok-sok folyadékot iszom és zöldségben-gyümölcsben gazdagon étkezem, szeretek mozogni. Szövődményeim nem voltak. A 3 éve végzett csontvelő vizsgálat csak minimális reticulin szaporulatot mutatott. Jelenleg 11, 9 fvs és 805 e thrombocita értékem van., DE öregszem és az ereim is, a csontvelőm fárad. Milyen tapasztalatok vannak, milyen gyors ez a folyamat, amikor már a szükségesnél is kevesebbet termel? Jelenleg hematológus nélkül vagyok, mert a területi kötöttség nem enged más megyébe, és a városunkban is van hematológia. Itt azonban "kitelt a becsületem" a kemoterápiás szerek hárítása miatt, illetve választanom kellene közülük. Kockázat-megérés alapon hárítok még. Mi erről a véleménye?

Köszönöm figyelmét!

 

Dr. Bodnár Edina válasza csontvelő témában

Kedves Érdeklődő! A laborértékei jelenleg elfogadhatóak, de semmiképp nem javasolnám., hogy hematológiai gondozás nélkül maradjon. A policitémia ugyanis képes átalakulni más gonoszabb betegségekbe, mint például a csontvelő-elégelenséggel járó mielofibózis vagy a heveny mieloid leukémia. Az Ön jelenlegi eredményei mellett legcélszerűbbnak az aspirin kezelést tartom illetve évente 2-3 alkalommal szükséges a hematológiai ellenőrzés.

Megválaszolva: 2010. május 29.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Csontvelő átültetés
én egy 16 éves kislány vagyok csontvelőre várok, idegenre.mennyi idő kb.az idegen donor keresés? azt szeretném még kérdezni, hogy a steril szoba után még...
Csontvelő vizsgálat eredménye
Üdvözlöm, Gyermekem Di George szindrómával született. Nemrég csonvelő vizsgálaton vettünk részt alacsony thrombocyta szám miatt. Kérem Önt, hogy az alábbi...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...