Fárad a csontvelő?

Kedves Doktor! 21 éve állapították meg a policitémiámat, csontvelővizsgálat is igazolta. 30 e körüli fvs és 1, 5 M thrombocta értékkel indultam. 15 éve litaril, 13 éve interferon kezelést írtak elő, de brutális mellékhatásaik miatt néhány hónap után mindkettőt elhagytam. Azóta csak aspirin protectet szedek, sok-sok folyadékot iszom és zöldségben-gyümölcsben gazdagon étkezem, szeretek mozogni. Szövődményeim nem voltak. A 3 éve végzett csontvelő vizsgálat csak minimális reticulin szaporulatot mutatott. Jelenleg 11, 9 fvs és 805 e thrombocita értékem van. DE öregszem és az ereim is, a csontvelőm fárad. Milyen tapasztalatok vannak, milyen gyors ez a folyamat, amikor már a szükségesnél is kevesebbet termel? Jelenleg hematológus nélkül vagyok, mert a területi kötöttség nem enged más megyébe, és a városunkban is van hematológia. Itt azonban "kitelt a becsületem" a kemoterápiás szerek hárítása miatt, illetve választanom kellene közülük. Kockázat-megérés alapon hárítok még. Mi erről a véleménye?

Köszönöm figyelmét!

 

Dr. Bodnár Edina válasza csontvelő témában

Kedves Érdeklődő!

A laborértékei jelenleg elfogadhatóak, de semmiképp nem javasolnám. hogy hematológiai gondozás nélkül maradjon. A policitémia ugyanis képes átalakulni más gonoszabb betegségekbe, mint például a csontvelő-elégelenséggel járó mielofibózis vagy a heveny mieloid leukémia. Az Ön jelenlegi eredményei mellett legcélszerűbbnak az aspirin kezelést tartom illetve évente 2-3 alkalommal szükséges a hematológiai ellenőrzés.

Kérdés: 2010. május 29., 17:29; Megválaszolva: 2010. május 29., 17:29
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Csontvelő átültetés
én egy 16 éves kislány vagyok csontvelőre várok, idegenre.mennyi idő kb.az idegen donor keresés? azt szeretném még kérdezni, hogy a steril szoba...
Csontvelő vizsgálat eredménye
Üdvözlöm, Gyermekem Di George szindrómával született. Nemrég csonvelő vizsgálaton vettünk részt alacsony thrombocyta szám miatt. Kérem Önt...
Allergia gyógyszer
Fehérvérsejtek aránya
Kedves Doktornő! 20 éves fiamnak jogosítvány szerzéséhez rutin vérvizsgálatot végeztek. Az eltérő eredmények nagyon nyugtalanítanak. Csatolom a...
Trombózis panel csomag kiértékelése
Tisztelt Cím! A mellékelt leletet szeretném, ha kiértékelné nekem. Magánúton csináltattam meg, mert anyunak már kétszer volt trombózisa. Nekem...