• vashiány?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktorúr!

        Köszönöm gyors válaszát az előbbi levelemre!

        Nem tudom mennyire emlékszik a levelemre, ( 28 éves nő ) az alacsony vasszínten kívül, a vvt mérete volt kisebb és hgb tartalma, más jelentős eltérés nem volt.Lehetőségem van a véremet ellenőriztetni laboros ismerősöm által gyakrabban, valamint foglalkozásom révén (védőnő)  "értek" kicsit " ehhez a vashiányos témához. Az én esetemben ismerősőm magyarázatot nem tudott adni kérdéseimre.

        Írta hogy a vasinjekció rövid iedig tartó alkalmazása miatt nem emelkedhetett a vasszíntem. Abban az esetben amikor napi egy injekciót kaptam egy hétig, akkor a 130-as hgb értéket megemelte 150-re, a vvt: 6, 4-re ment fel, de a vasszintemet nem emelte határérték fölé. Mitől lehet ez? A vvt termelésre hat, de tárolni nem tudja a szervezetem?

        Véradás 3 havonta, vagy inkább nem kellene?

        Felmerült laboros ismerősömben a thalassemia gyanúja esetemben, elmondta ritka betegség, de enyhébb tipusa lehetséges -e nálam?

        Egyáltalán szedjek -e, vagy kapjak e bármilyen formában vasat, ezen értékekre( Se. Fe: 3, 8), őn is írta enyhe forma?

        Ismételt válaszát előre is köszönöm Önnek!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Vashiány témában

        Kedves Érdeklődő!

        Igen, valóban felmerül az Ön esetében a thalassaemia lehetősége is. Ezt a rendellenességet egy speciális vizsgálattal, hemoglobin-elektroforézissel tudják a jobban felszerelt laborok kimutatni. A másik lehetőség, hogy a 3 havonta történő véradás gyorsan kimeríti a szervezet vasraktárait, hiszen igényli a sok vasat a csontvelő a vörösvértest-utántermeléshez. Talán célszerű lenne kicsit hosszabb szünetet tartani két véradás között.

        A szervezet megfelelő oxigenizációja akkor biztosított, ha a hemoglobinérték rendben van. Tekintettel arra, hogy az Ön esetében ez a laborérték normális, minden további vizsgálatot akadémikus jellegűnek tartok. Véleményem szerint vaspótlásra is csak akkor van szükség, ha a hemoglobinszint 120 g/l alá csökken.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-03 21:13:15; Megválaszolva: 2010. március 03., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: