• Vashiány?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet az oka alacsony vas szintemnek, mely szájon át és parenterálisan adott vaskészítményekre nem reagál?

        28 éves "egésszéges" nő vagyok, semmilyen betegségem nem volt, enyhe magas vérnyomáson kívül.

        A Sérum vasszintem 3-5 között van, a transzferrin szintem normál tartományban van, minden esetben, melyhez ilyen vérkép társul:

        Vvt:5, 2-5, 4 között szokott lenni, hgb:125-140, htc:0, 38-, 042 között, az mcv, mch mindig alacsonyabb a megengedettnél.

        Ezek mellett a közérzetem jó. A vaskészítményekre úgy reagál a szervezetem, hogy a vvt termelés megszaporodik, de a serum vasszíntjére nem hat egyáltalán. Rendszeresen járok véradásra, talán az lehet a baj? Nem szívódik fel a vas a bélrendszeremből, de a vasinjekció esetén is mindig alacsony a vas szintem.

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Vashiány témában

        Kedves Érdeklődő!

        Fiatal hölgyek esetén elég gyakran találkozunk ilyen laboratóriumi eltérésekkel, az enyhe fokú vashiány hátterében általában a bővebb menstruáció áll. A tablettás vaskészítmények nem mindenki esetén szívódnak fel megfelelő mértékben - ilyenkor egy kis C vitaminnal lehet "rásegíteni". A vasinjekció esetén pedig az szokott a probléma lenni, hogy a szükségesnél rövidebb ideig tart a "kúra", s így nem sikerül a szérum vasszintet a normál tartományba tornázni.

        Tekintettel arra, hogy az Ön hemoglobinértéke a normál tartományban van, különösebb aggodalomra nem látok okot.

         


        Kérdés: 2010-03-01 08:11:50; Megválaszolva: 2010. március 01., 08:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: