h1n1 ismét

Kedves Doktor Úr/Nő!

Ismét egy újinfluenzával kapcsolatos kérdés....elnézést érte!

34 éves nő vagyok, van egy 3 éves és egy 3 hetes gyermekem.

Nem tudom, mitől félek jobban, az újinfluenzától-e, vagy a védőoltás mellékhatásától. Tudom, hogy az idegbénulás rendkívül ritka, de annál, akinél jeletkezik, annál ugyebár 100%, és hát honnan lehet előre tudni, kinél jelentkezik?!

Szóval az alábbiak miatt dilemmázom:

1. Beoltassam-e a 3 éves gyermekemet, aki ugyan jelenleg nem jár óvodába, de gyakran találkozik ismerős és rokon gyerekekkel, és az óvodát is azért hanyagoljuk most, mert míg járt, mindenféle betegséget összeszedett, és most nem akarnám, hogy bármit hazahozzon a kistestvéréhez. Tehát az immunrendszerének stabilitása kérdőjeles. Emiatt a védőoltás mellett döntenék. De hogy lehetnék biztos benne, hogy nem jeletkezik nála hetek, hónapok múlva a súlyosmellékhatás?!

2. Szoptatom a kisbabámat, és úgy tudom, hogy a védettség (ha én megkapom az oltást) az ő szervezetébe is bekerül az anyatej által. De más, esetleg káros anyag ugye nem?! Mi a helyzet az oltóanyag higanytartalmával? Tényleg van benne, vagy ez csak szóbeszéd? Ha van, az lerakódik, elraktározódik, vagy kiürül valahogy (hogy? ) a szervezetből? Az anyatejjel a higany is átkerül a babába?

Ha mi (én, férjem, nagyobbik gyerekem) be vagyunk oltva, egyáltalán nem kerülhet be a szervezetünkbe a vírus, amit mi a védőoltással ugyan kivédünk, de megfertőzzük vele a babát?

3. Oltatni csak egészséges embereket és gyerekeket lehet. Honnan tudhatom, hogy nem bújkál-e bennünk betegség (nem csak újinfluenza, hanem bármi, ami miatt ellenjavallat lenne az oltás) , vagy nem kapunk-e el a védettség kialakulásáig valamit?!

3 éves gyermekem napok óta (kb 1 hete)  szörcsög éjszakánként, néha tüszköl, kicsit mintha rekedt lenne, de nem csorog az orra, nem lázas, nem hőemelkedéses, láthatólag egyébként egészséges, esetleg egy kis megfázás bújkál benne. Megkaphatja vajon az oltást, vagy várni kellene vele? Ha nem fejlődik tovább a "betegsége", de nem múlnak el a tünetek sem, akkor meddig kell várni?

Ami engem illet, nos, ami biztos, hogy az immunrendszerem nekem sem tökéletes, hamar összeszedek bármit, vissza-vissza térő ekcémám van (jelenleg is van egy múlóban) , illetve az utóbbi hónapokban többször észrevettem, hogy alacsony a testhőmérsékletem (35, 5 körüli) ....és ezen kívül jó nagy adag hipochondriám is van, így elő-elő bukkanó ilyen-olyan tüneteim mögött mindig valami súlyos betegséget sejtek. Évek óta szédülgetek, az utóbbi hónapokban kevésbé....időnként zsiborogni érzem a kezem, lábam....szaporán ver a szívem, és néha érzek belenyilallásokat, de nem vagyok biztos benne, hogy ez szív eredetű......az orvosom szerint pánikbeteg (vagy legalábbis pszichoszomatikus) vagyok.
Tehát lehet, hogy egészséges vagyok, lehet, hogy nem. Mi a kockázatosabb egy fel nem derített esetleges betegség esetén: a vírus a szövődményeivel, vagy az oltás a mellékhatásaival?!

 

Elnézést kérek, amiért ilyen hosszan ecseteltem a dilemmám, de nagyon nyugtalanít a dolog, és nehéz kompetens de hiteles embert találni, aki megbízható választ tudna adni a kérdésekre. Féltem a gyermekeimet, féltem magamat, nem tudok dönteni! Kérem, segítsen!

Előre is köszönö szépen a választ!

Üdvözlettel:

Judit

Dr. Csuth Ágnes válasza H1N1 védőoltás témában

Tisztelt Kérdező!

A védőoltás veszélyei és szövődményei eltörpülnek a haszna mellett. A beadást végző orvos mindig megvizsgálja az oltás előtt, így nem kell aggódnia, hogy betegen kapja meg. Nyugodtan oltassa be megát és családját. A higannyal kapcsolatos rémhíreket még seholsem igazolták tudományos vizsgálatok. Ennek ellenére kivonják a forgalomból őket hazánkban is.

Kérdés: 2010. január 11., 21:20; Megválaszolva: 2010. január 11., 21:20
Kérdések és válaszok: H1N1 (új típusú influenza)
H1N1 oltás mellékhatása?
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Édesanyám (1940-ben született) tavaly novemberben felvette a H1N1 elleni védőoltást. Decemberben már több esetben...
Túlzott aggódás?
December elején oltattam be a két fiamat, 8 és13 évesek, az új influenza ellen. Most borzasztóan megilyeztettek, hogy a higanytól idegrendszeri...
h1n1 oltas mellekhatas
Tisztelt doktorur/no! azt szeretnem megkerdezni hogy 3 napra az oltas bekapasa utan jelentkezhet e szedules mely 5 napot tart majd az oltashoz egy hetre...
H1N1 terhesen
Tisztelt Doktornő! Most tervezünk babát és mostanra kezd a döntés megfogalmazódni bennem, hogy beoltassuk magunkat.Egy egészen fiatal terhességnél...
H1N1 oltás
Elnézést kérek a kérdésért, tudom már nagyon sok kérdést tettek fel -e témában és sok választ is kaptunk. Mégis a saját szemszögemből tenném...