Asztma, vagy csak váladék?

Üdvözlöm! Kislányom január óta kisebb- nagyobb megfázásokkal küzd, ugyanis bátyja akkor kezdte az óvodát! Január végén hörghuruttal kórházba kerültünk, akkor 3 nap után haza is engedtek, úgy nézett ki, meggyógyult, vagy inkább javult a kislány állapota, infúziót nem kapott, gyulladáscsökkentőt és hörgőtágítót kapott, ahogy a zárójelentésben leírták Augmentin szirupot, Metilprednisolon injekciót, Berodualos inhalálás, Ventolin Evohaler, Rectodelt kúpot kapott. Tünetei hátterében heveny vírusos tüdőgyulladás, valamint heveny, obstruktív jellegű hörghurut voltak. A Spiropentet és az Augmentint szedtük itthon. Február végén újra kórházba kerültünk, hörgött a gyerek, alig kapott levegőt, a házi orvos itthon akarta kezelgetni, de én inkább felkerestem egy tüdőgyógyászt, aki 2 ventolin befújás után sem tapasztalt javulást, és beküldött a kórházba. A 8 hónapos kislányom ismételten akut hörgőgyulladás miatt került be. Előtte a házi orvos spiropentet és amoxicillint, valamint a prednisolon kúpot javasolta, de mindezek ellenére romlott a gyermek légzése. Terápia: inj. Metilprednisolon, inf. G-S 2, 5 %, inj MgSo4, supp. Rectodelt, Ventolin, Berodualos inhalálás, Syr Klacid, Syr Spiropent, orrcsepp, orrszívás, Klacid syr. 8 nap után jöttünk haza, 3 hét múlva a tüdőgyógyász azt állapította meg, asztmás a 8 hónapos gyerekem. Hozzá kell tenni, még 3 hét után is váladékos volt az orra.. lehet azt hallotta? Mert azt mondta doktornő: " Még mindig hallok valamit.." Rögtön felírta a Flixotide-t. Azóta viszont, nem történt sokminden, amikor használni akartam, megszűnt a taknyosság.. Vettünk egy sóslevegő készüléket, kammilás inhalálást folytatok, most megint váladékos, bár most inkább vízszerű, könnyen szívható. A lényeg az lenne, a kérdés, hogy valóban lehet-e ilyen korú (már 9hónapos) gyereknél asztmáról beszlni? Ha nem lenne muszáj, nem bombáznám szteroidokkal, ha megoldható és hatásos lenne, maradnék a sóslevegő készülék használatánál, és kamillánál..

Dr. Balogh Andrea válasza asztma témában

Kedves Kérdező!

Egy tüdőgyógyász véleményét nem bírálnám felül. Minden bizonnyal jól megalapozottan írta fel a Flixotide-ot a kislányának. A Flixotide a tüdőben folyamatosan fennálló gyulladást csökkenti és ennek segítségével megakadályozza illetve csökkenti a nagyobb befulladásokat és ennek következtében a kórházi kezeléseket. Gondolom 3 havonta kontrollra kell visszamenniük. Azt javaslom adja kislányának a felírt gyógyszert és 3 hónap múlva a tüdőgyógyásszal beszélje meg aggodalmát. Értem, hogy jobban szeretné természetes úton megoldani a betegséget, de tekintve, hogy nemrég 2x is kórházban volt, most azt javaslom adják a Flixotide-ot és később orvosuk együttműködésével biztosan adódik mód a természetesebb kezelésre is.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2013. március 20., 15:53; Megválaszolva: 2013. március 23., 19:10
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Asztma jogi kérdés
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! A kislányom kb.2 éves kora óta asztmás. A szakorvos által felírt gyógyszerek a következőek: Napi 1x Singulaer, napi...
Asztma vagy hurut?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Januárban megkaptuk a pneumococcus elleni védőoltást. Azt olvastam, hogy ezzel kivédhető a felső léguti...
Mitől vagyok ennyire beteg? Mit...
Egy fél éve allergiás vagyok a poratkára, és a kutyaszőrre! Telfast-ot és orrspray-t kell használnom! Négy hete viszont száraz köhögésem...
Figyelem zavar
Kedves Doktornő! 3,5 éves fiú unokámnál nehezen indult a beszéd, nagyon mozgékony is. Elvittük gyermekpszichiátriára, ott azt mondták, hogy...
Baker ciszta?
Tisztelt Doktornő! Ma vettem észre 4 éves fiam térdhajlatában egy dudort. Neten kutakodva baker ciszta. Holnap megmutatom a gyerekorvosnak. Mit gondol ez...