Gyógyulni képes az asztma? De...

Tisztelt Doktornő! Egy furcsa, de talán az Ön számára nem szokatlan kérdésben szeretném a segítségét kérni! 37 éves férfi vagyok, fél évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam allergiás asztmát. A Prick-teszt mutatott por, parlagfű, illetve rozs irányába allergiát. Az asztmámat 2x100qgr inhalációs Budesonide (naponta) kordában tudja tartani, ez állítólag gyermek adagnak számít. Tünetmentes vagyok teljesen. Sajnos, egy hete szorongás okán részesülök pszichiátriai kezelésben (is). A szorongás sem most alakult ki, csak már olyan szintre ért, hogy orvoshoz kellett fordulni vele. A magas vérnyomásom (erre is gyógyszert szedek) okát (160/110Hgmm) (teljeskörű belgyógyászati kivizsgálás után), szinte 100% biztosan lelki okokra lehet vissza vezetni, a szakvélemény szerint. A pszichiáter szakorvos lehetségesnek tartja, az asztmámnak is lehet pszichiátriai háttere (az allergia még nem asztma, maximum az előszobája lehet), s javasolta, hogy mindenképpen konzultáljak egy tüdőgyógyász szakorvossal erről. Ne mérgezzem magam gyógyszerekkel feleslegesen, ha nincs rá szükség. Lelki felépülésem (kb 1 hónap időtartam lett mondva) után, feltehetően a testi tünetek is szünni fognak majd. A kérdésem az lenne, hogy az asztmám is gyógyulhat a pszichiátriai kezelés végére? De szép is lenne.. Hogyan lehet kiszűrni, hogy kell-e majd kezelni a jövőben is asztmámat vagy elhagyható a kezelés? Létezik erre speciális vizsgálat? Mindenképpen bizakodó vagyok, de ki szerettem volna kérni az Ön véleményét is, mielőtt a tüdőgyógyászomhoz megyek. Köszönöm válaszát! üdvözlettel: Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a enyhe aszthma és szorongás témában

Kedves Péter! Kétségtelen, hogy az aszthmás betegek állapotát a pszichés tényezők nagyban befolyásolják, ennek megfelelően természetesen javulhat a légzése, de a diagnózis felállításában a tüdőgyógyász szakorvos véleménye a döntő. Az enyhe aszthmát gyakran nehéz diagnosztizálni, de a beállított terápia mellett végzett kontroll légzésfunkciós vizsgálatok, a panaszok csökkenése, a fizikai terhelhetőség javulása igazolni tudják a diagnózis helyességét. Az aszthmás betegek esetében is igyekszünk a legkisebb hatékony gyógyszer adagot beállítani, ami a rendszeres kontroll vizsgálatok során történik. Azt javaslom, hogy semmiképpen ne hagyja el aszthma gyógyszerét, és minden kétségét beszélje meg tüdőgyógyászával. Üdvözlettel:

Kérdés: 2018. június 05., 19:43; Megválaszolva: 2018. június 05., 22:25
Kérdések és válaszok: Asztma
Asztma lenne!?
Van e asztmám
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt ) rettentően faj a az inyem.. Erre először...
Mellékhatás vagy fóbia
Tisztelt Doktor Nő! Allergiás asztmám okán, 2018 januárja óta részesülök kezelésben. Az Alvesco nevű belélegzőszer lett első körben a...
Hisztamin intolerancia
Kedves Doktornő/úr! 3 éve kezelnek asztmával, krónikus orrnyálkahártya gyulladással! Pár hónapja refluxom is lett.3 hete pedig szorongásos...