kisgyermek késő esti széklet probléma

2.5 éves kisfiunkkal egyetlen számunkra megoldhatatlan nehézségbe ütköztünk eddig: ahogy este a fürdés után a lefekvésre kerül a sor, azonnal kezdődnek a kaki problémák és egy 2-3 órás procedúra, mely gyakran éjfélig tart. Annak ellenére, hogy minden nap, ebéd után gond nélkül elvégzi a dolgát (egyelőre sajnos pelenkás, viszont szinte mintha ez lenne a kedvenc elfoglaltságainak egyike) , ez az este elmaradhatatlan részévé vált. Ilyenkor végig kell várni vele, amig "megtelik" a nadrág, mi persze munka után este 11 magasságában már sokszor türelmetlenek és leginkább tehetetlenek vagyunk. Sokáig azt hittük, hogy ez biztos csak arról szól, hogy nem akar aludni és foglalkozzunk vele, játszunk, beszélgessünk (volt már minden) , azonban az élet valahogy mindig őt igazolja, vagyis nemcsak mondja, tényleg kellett neki. Legtöbbször a fürdés előtt is sikerül (az is legalább 1 óra intenzív guggolás) ilyenkor ennek ellenére mint egy jól kialakult rutin, ahogy közeledünk az ágya felé, már kapcsol is be: "lesz kaki.".. és kezdődik a műsor. Ha nem próbáljuk szigorúan rajta tartani a szemünket, hogy valóban ezzel foglalkozzon, akkor ő persze futkározik és játszik bármivel ami a keze közé kerül. Ez nagyon aranyos, ugyanakkor szülőként rettenetesen fárasztó és bosszantó dolog. Ez lassan fél éve tart, szinte minden este, egyedül egy 10 napos időszakra sikerült felfüggesztenünk, amikor a rácsos ágy helyett új, "nagy"-ágyat kapott. Egyre inkább úgy tűnik megtanulta: ha nem akar este aludni, akkor a "lesz kaki"-val sakkban tarthatja a szüleit, hiszen mi félünk attól, hogy "megtiltsuk", mi van, ha tényleg kell? De azért egymás után 3-szor, minden este, talán mégsem kell... Tartunk bármi olyat csinálni, ami frusztrációt okozhat és asszociálná a dolgával, de kezdünk tanácstalanná válni. Reggel a fiatalúr persze tud aludni 9-10-ig, de mi nem, a legalapvetőbb problémáról nem is beszélve: 2.5 évesen nem alszik még 11-éjfélkor, akármilyen korán kezdjük az esti rutint. Válaszát előre is köszönjük

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza székelési panasz témában

Kedves Kérdező!

Abban az esetben, ha a gyermek székletében észrevesznek valami normálistól eltérőt, akkor jó lenne mindenképpen szakemberhez fordulni. Amennyiben a széklet normális szerintem is a kisfiúknál időhúzásról van szó, mely alatt ő több figyelmet és együttlétet kaphat a szülőktől. Ennyi idő után már az is lehet, hogy kialakult egy reflex, mely szerint az esti rituáléhoz ez hozzáfűződik. Ha a gyermeknél ennyire kiszámítható, hogy naponta hányszor és mikor van széklete, lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni bilihez szoktatni.

Sajnos még egy pár dolog hiányzik az Ön leveléből, ahhoz, hogy teljes képet kapjak az estékről, meg arról, hogy miért kell együtt megvárni azt, hogy a pelus megteljen. Azt tudom tanácsolni Önöknek, hogy az esti rituálékat kellene átalakítani. Nem lehet mindent egy este alatt, de lehetne lassanként beiktatni rövid meseolvasást. Lehet találni keménykötésű mondókás könyveket, amelyekben képek is vannak, és azokat lehet együtt olvasgatni. Akár magunk által kitalált meséket is mondhatunk neki. Ezzel a gyermek figyelmét eltereljük a kakiról.. Önök is megfigyelhették, ha valami új van a gyermek életében (új ágy) , akkor nem is válik annyira fontossá a „ kaki”. Úgy gondolom, hogy túlzott figyelmet fordítottak és fordítanak a” lesz kakira”, ezzel megerősítve a gyermek viselkedését. Természetesen több információ birtokában több tanácsot lehet adni.

Üdvözlettel:

Szabó Kármen

pszichológus

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. április 26., 23:08; Megválaszolva: 2012. május 08., 12:06
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek