Torok fájdalom

Tisztelt doktor úr, doktornő, 24 éves fiatalember vagyok, akinek rendszeresen enyhén, ritkán erősen gyulladt a torka. Általában nem érzek fájdalmat, de tudom, hogy nincs minden rendben. A problémám 5 évvel ezelőtt kezdődött, de akkor még rosszabb volt. Rendszerint belázasodtam nyáron, de a háziorvos csak antibiotikumot írt fel. Egy idő után meguntam, hogy nem javul az állapotom, ezért elmentem a fül-orr-gégészhez, aki garatmandula kivételt és orrsövény helyreállítást javasolt. A beavatkozások meg is történtek és a láz megszűnt, de a fájdalom nem pedig most már teljesen az orromon veszem a levegőt. A megmaradt tünetek miatt ismét megkerestem a fül-orr-gégészt, aki refluxra kezdet gyanakodni. Elmentem gyomortükrözésre és igaza lett. Azóta ezt is kiküszöböltük, de a fájdalom maradt. A fájdalom 3 fő esetben szokott jelentkezni: - Rendszerint, ha 1 órát beszélek (ami most már munkámból is adódik) , akkor éles fájdalmat tapasztalok nyeléskor. Ezt a problémát propolisz tinktúra használatával szoktam enyhíteni. - Hideg időkben a probléma beszéd nélkül is jelentkezik, de a tünet megszüntetéséhez antibiotikum használata szükséges(Augmentin) - Havi 1 maximum 2 alkalommal szoktam olyan napot tartani, amikor nem étkezek, hanem csak folyadékot iszok. Általában ásványvizet és jó minőségű gyümölcslevet fogyasztok és pihenek ilyenkor. Ezek a "diétás" napok kb. kora reggeltől eset 6 óráig tartanak, amiket méregtelenítés és vesekőképződés(családomra jellemző) megelőzése érdekében csinálok. Az tudom, hogy az egészséges élethez és a vesekőképződés elkerüléséhez ennyi nem elegendő ezért minden nap nagy hangsúlyt fordítok helyes táplálkozásra, folyadékbevitelre, alvásra, mozgásra, stb. Én úgy gondolom, hogy nem a diéta miatt gyullad be, hanem a már meglevő gyulladás erősödik fel ilyenkor, ezért az utóbbi időben hanyagoltam ezeket a napokat, de a probléma ekkor is jelentkezik. Ön szerint mi lehet a fájdalom oka, és hogyan lehetne véglegesen megszüntetni? Kérem ne a háziorvoshoz küldjön, mert nem csak az én esetemben, hanem más családtagunk súlyos, de nyilvánvaló problémáját sem ismerte fel. Elnézést kérek a bő terjedelmű levélért, de fontosnak véltem a körülmények és előzmények feltüntetését is. Válaszát köszönöm. K.S.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza torokfájás témában

Tisztelt Uram!

Leveléből látszik, hogy nem egy sima, könnyen azonosítható okból kifolyólag létrejött torokpanasz a problémája.

Én mindenesetre környezetei faktorokat is feltérképeznék, például mennyire van száraz levegőben, esetleg otthoni, munkahelyi vegyszerek, gőzök szóba jöhetnek.

A beszédre jelentkező fájdalom adódhat helytelen gégehasználatból is, erre egy foniáter tudna biztosabb választ adni. Ugyanakkor ezzel nem lehet megmagyarázni a hideg időben jelentkező fájdalmat. Viszont ha ilyenkor antibiotikum javít csak az állapoton, az egyértelműen valamilyen baktérium okozta gyulladás, amit legfeljebb csak fokozott vitaminbevitellel lehet úgy-ahogy megelőzni, mással nem.

Érdemes lenne még kizárni nyaki reumatológiai problémákat, megjosszabbodott processus styloideus szindrómát is. Esetleg egy általános belgyógyászati-immunológiai kivizsgálás is szóba jöhet.

Kérdés: 2011. március 09., 10:58; Megválaszolva: 2011. március 11., 20:05
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fül-orr gégészet
Nap, mint nap sokat telefonálok. A fülem érzékennyé válik és a torkom /garatom mindig azon az oldalon fáj, (nyelésre fáj) ahol épp sokat...
Megfazas? Fertőzés?
Azt szeretném kérdezni, hogy már lassan 1 hete érzem furán magam, lázam nincsen de be vagyok rekedve fáj a torkom és folyik az orrom, ugyerzem mintha a...
Fülbe sugárzó nyaki fájdalom
Tisztelt Szakértő! Panaszaim kb. 1 hónapja kezdődtek, amikor enyhe jobb oldali torokfájása ébredtem, mely a jobb fülembe sugárzott ki - olyan...
Állhat daganat a háttérben?
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1-2 éve fáj a torkom, ezért elmentem két háziorvoshoz is. Mindketten reflux betegségre gyanakodtak, mert szokott...