Dr. Horváth Tamás

Dr. Horváth Tamás

fül-orr-gégész szakorvos
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Horkolásgátló lézeres műtét

Tisztelt Uram! A legfontosabb, hogy ezt a bizonyos légzéskimaradásos problémát (apnoe) jobban körbe kell járni. Meg kell nézni, hogy Önnek valóban van-e ún. alvási apnoe betegsége, vagy nincs, ezt alváscentrumokban tudják megítélni pontosabban. Ugyanis ha nincs, vagy csak enyhe alvási apnoe betegsége van, akkor lehet LAUP-ot csinálni, és nagy eséllyel csökken a horkolása is. De ha közepes vagy súlyos apnoe betegségben szenved, akkor azt ún. CPAP kezeléssel lehet javítani, és a LAUP műtétet nem igazán javasolt elvégezni. Ugyanis ilyen esetekben a LAUP a horkoláson javíthat, de az apnoe-n ronthat. Márpedig az apnoe a fontosabb, még akkor is, ha a horkolás a zavaróbb. Egyébként hosszú távon a nyelvcsap eltávolítása, illetve a lágyszájpad elhegesítése nem szokott problémát okozni.

Utazhatok repülővel?

Tisztelt Hölgyem! Nem szokott ennyi ideig tartani egy ilyen probléma, de sajnos bármi előfordulhat. Ezzel együtt, szerintem vállalható a repülőút. Mindenesetre azt javaslom, hogy a repülőúton a fel- és leszállás előtt, lógatott fejhelyzetben valamilyen lohasztó orrcseppel cseppentsen az orrába, sokat rágózzon, illetve befogott orra-szájjal sokat nyeljen és préseljen, fizikailag tegye jobban átjárhatóvá a fülkürtjét. Így lehet csökkenteni a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Fülészeti probléma

Tisztelt Hölgyem! A fülmosás sem veszélytelen dolog, a dobhártya sajnos tényleg kilyukadhat, de akár még szívmegállást is okozhat: Az ilyen lyukak szerencsére 95%-ban maguktól szépen meggyógyulnak, és nem marad vissza semmilyen halláscsökkenés. 1-2 hetente érdemes kontrollálni, más teendő nincsen vele.

Fül probléma

Tiszetlt Uram! Ugyan a cholesteatoma (gyöngydaganat) nem valódi daganat, de úgy viselkedik, ezért nagyon oda kell rá figyelni! Valóban, akár lebéníthatja a középfülön áthaladó arcmozgató ideget, szóval mindenképpen javaslom, hogy menjen vissza egy kontrollra! Még számos más probléma is lehet, ezekről sokat írtam már itt:

Sinusitis

Tisztelt Uram! Sajnos nem látom mellékletben a röntgenfelvételt. Esetleg töltse fel valamilyen fájlküldő szerverre (pl. megaupload.com) , és a linket küldje el!