Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?

Tisztelt Doktor Úr! Egy felső fog kihúzása utánjavasolta a szájsebész, hogy mennyek tovább füll-orr-gégészeti ellenőrzésre arc üregi ciszta gyanuval. A full-orr-gésész 1 hónapos orr sprayt javasolt, amiről 1-2 nap után kiderült, hogy én nem használhatom szemészeti okok miatt, viszont a spray első napjának hasznátat követően füldugulást okozott és annak elmulásával is néha kattogo hangot hallok. (ez az az oldal, ahol feltehetőleg a ciszta is van és a fog volt) A spray előtt nem volt panaszom, leszámítva a ritkai fejfájást, ami valószínűleg a cisztának tudható be. Nem szeretném magam kitenni sugárzának ha nem muszáj, a kérdésem az lenne, hogy ennek a rendes feltérképezéséhez mindenkepp szükséges CT vizsgálat, esetleg MRI-vel lehetne-e pontos képet kapni? Ha MRI nem is lenne megfelelő, CBCT (cone beam ct) szóba jöhet-e, a CT helyett? Válaszát köszönöm

Dr. Zaránd Rajmund válasza Ct témában

Tisztelt Uram.

Egy esetleges műtéthez cbct a megfelelő vizsgáló eljárás.

Kérdés: 2022. október 17., 13:00; Megválaszolva: 2022. október 17., 13:42

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

fülfájás, mastoidalis exostosis a...
Hónapok óta tartó bal oldali fülfájás miatt készült arckoponya ct.Pár hónappal ezelőtt fülkürthurutom volt. A ct lelet a következő: Bal...
ct vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Arckoponya Ct vizsgálatra küldtek folytonos szédülési panaszaim miatt, kérem szíveskedjék értelmezni leletem eredményét!...
Adenoid vegetáció apró ciszták...
Dr. Kerekes Éva válasza szerint felesleges vizsgálat volt a CC ellenőrzés... Másrészt szerinte félreértettem az idegsebészt, nem mert azt írja a...
Szaj mandula
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném a következő panaszban. Pár napja figyelmes lettem hogy a jobb szaj mandulámon egy apró fehér túró...
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...