Carcinoma oropharyngis

Tisztelt Doktor Ur/Nö! Édesapámnál juliusban rosszindulatu daganatot diagnosztizáltak: Carcinoma oropharyngis T3N0M0. Tul van 4 kemoterápián 5FU/Cisplatin.Nemsokára mennünk kell ellenörzésre ahol eldöntik hogy folytatja e a kemot vagy sugárzást fog kapni. A daganat szinte teljesen elmult. A terápiák egy kicsit legyengitették, hányingere volt és fájt a gyomra, de ezek a tünetek hamar elmultak.Kérdésem az lenne hogy van e esélye a gyogyulásra? A sugárzás mennyire fogja öt legyengiteni? Köszönöm szépen válaszát!

Dr. Molnár Katalin válasza oropharyngealis carcinoma témában

Kedves Kérdező,

Az indukciós kemoterápiára jól reagáló betegek kezelése a radkemoterápia ill.radioterápia.

Amennyiben radikemoterápiára kerülne sor, a kezelések1., 22. ill.43.napjain cisplatin infúziós kezelés és persze az 1. naptól folyamatosan munkanaponként sugárkezelés, összesesn 35-40alkalommal.

A sugárkezelés mellékhatásai a 3. héten kezdődnek: bőrpír a nyakon, szájszárazság, az ízérzet csökkenése, nyelési problémák, szájüregi gyulladások.

A mellékhatások gyógyszeres segítséggel- a sugárterápiás szakorvos előírja a panaszok jelentkezésekor. Megelőzésként fontos tudni, hogy nagyon fontos a száj tisztán tartása, gyakori öblögetése, naponta30x legalább.

Fontos a pépes étrend, fűszermentes és gége diéta betartása (természetes a dohányzás, alkohol elhagyása-amennyiben volt) .

A sugárterápia mellékhatásai még 2 hónappal a kezelés után is észlelhetők.

Üdvözlettel

dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. november 15., 15:27; Megválaszolva: 2011. november 16., 15:36
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...
Légszomj, állandó ásítás...
Üdvözlöm! 22 éves fiatalember vagyok ,nagyjából másfél éve küzdök ezzel a panasszal, megkeseríti minden napomat. Hiába alszok normálisan...