• Gombás fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

         Tisztelt Doktornő!

         Mindjárt több kérdéssel is fordulnék Önhöz!

         Az első a címmel is kapcsolatos probléma.

         Tavaly tavasszal kezdtem el nemi életet élni, állandó partnerrel. Nem sokkal az első alkalom után jelentkezett heves viszketés, ezután került sor a nőgyógyászomnál tett első látogatásra, addigra már viszonlyag csillapodott a tünet, és mivel nem talált semmilyen belső elváltozást, sem jelét a problémának, nyugodtan távoztam tőle a felírt fogamzásgátlóval.

        Néha még feltűnt a viszketés, urológiára utalt be a házi orvosom, ott egy kisebb fertőzést találtak, antibiotikummal kezelték, egy ideig tünetmentes voltam. Nem mentem vissza kontrollvizsgálatra, csak a nyár folyamán, amikor megint éreztem, hogy nincs minden rendben. Ekkor nem találtak semmit.

         Felkerestem a nőgyógyászom, aki Gyno-Pevaryl hüvelykúpot és Sumamed S tablettát írt fel. Alkalmazásuk után nem jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek. Folyásom mindig van, néha több, néha kevesebb, nem tudom mennyire normális. Az egyetlen kellemetlenség egy kis fájdalom volt a köldök alatti rész középső/bal oldalán, ezt nem tudom mire vélni. Azóta is néhányszor belenyilal egy kis fájdalom, tényleg ritkán. Gondoltam arra is, hogy esetleg a nadrágövem nyomja, de volt hogy nem volt rajtam, és akkor fájdult meg. Van-e értelme aggódnom?

         Most ismét viszketés, és sűrűbb folyás jelentkezett, 1 doboz hüvelykúp még van a legutóbbi adagból, az orvosom tanácsára (kettőt írt fel). Egyrészt nem tudom, hogy a fájdalom nem lehetett-e a kúp nem kívánatos mellékhatása, illetve a tákéjoztatójában olvastam, hogy a kezelés kiegészítője lehet egy krém, ami ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, és a partnerem is használhatja az újrafertőződés elkerülése végett. A kérdésem, hogy használhatok-e vény nélkül kapható Canesten Kombit a mútkori gyógyszer helyett, ami tartalmazza a kúpot és a krémet is, vagy inkább kérjem meg az orvosomat a már meglévő kúphoz való krém felírására. Háziorvos is felírhatja?

         Másik kérdés a fogamzásgátlómhoz kapcsolódik:

         Már majd egy éve szedem a Yasminelle-t és alacsony hormontartalma ellenére kb 7-8 kiló súlytöbblettel gyarapodtam, ami esztétikailag is zavar, főleg, hogy korábban is volt néhány kiló plusz rajtam. Azért gondolom, hogy a tabletta eredményezte a hízást, mert érzésem szerint nem ettem többet, korábban sem voltam kisétkü, de néhány kiló plusszal viszonylag beállt a súlyom. Mi az oka? Szokás-e ilyenkor tablettát cserélni? Vagy ennél rosszabb már nem lehet? Vannak-e más hasonlóan alacsonyhormontartalmú tabletták?

          Milyen vérvizsgálattal lehet eldönteni, hogy az ember trombózisra hajlamos-e, kicsit ijesztő dolgokat olvastam a Yasminellel kapcsolatban (tüdőembólia pl). Lehet-e a hajlamosságomra utaló jel, hogy a combomon a bőrön több hajszálér is piroslik, illetve néha érzem a lábamban, mintha lüktetne, és nehezebben jutna át a vér egyes nagyobb erekben?

         Válaszait köszönöm!

         Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló váltás, hüvelygyulladás témában

        Kedves Anna!

        Másik gyógyszert mondok. Próbálja meg a Gynoxin nevű hüvelykúpot, és hozzá lehet venni Lomexin krémet, azonos hatóanyaggal, amit a prája is használhat, és a viszketés miatt Ön is kívülről. Picit más a hatóanyaga, hátha tartósabb lesz az eredmény. Ha ismét jelentkeznének a panaszok, akkor lehet, hogy tenyésztést kellene csinálni, hogy lássák, pontosan milyen kórokozó van a panaszok hátterében. A gyógyszerek nem okoznak hasi fájdalmat, de a köldök azért még messzebb van a kismedencétől, talán a háziorvosának meg kellene mutatnia a hasát, hogy lássák, pontosan hol is fáj.

        A másik a fogamzásgátlókról. Egyrészt, minden fogamzásgátlótól lehet hízni, a Yasminelle pont egy olyan, ami kevéssé okoz hízást, de persze lehet, hogy Önnek pont ez nem válik be. Önmagában nem okoz hízást a gyógyszer, viszont növeli az étvágyat, aminek hónapok alatt lehet a következménye a hízás, szinte észrevételnül kúsznak föl a kilók. Vagy többet kell mozognia, vagy meg lehet próbálni váltani, igen sokféle gyógyszer létezik, bátran keressenek orvosával megfelelőt.

        A trombózisra szintén minden fogamzásgátló hajlamosít, nemcsak a Yasminelle, hanem bármelyik gyógyszer a hormonhatás miatt. A hajlamot vérvétellel lehet ellőrizni, ha váltani készül, akkor valóban érdemes kérnie kezelőorvosát, különösen, ha a családban volt már trombózis (anya, apa, nagyszülők), ez az APC rezisztencia, vagy leiden mutáció vizsgálat. A hormonok miatt a visszeresség fokozódhat mindenkinél, és csak a kifejezett visszerek hajlamosítanak a trombózisra. Nézzen utána, és tanulja meg a visszértornát, hasznos, és egyszerű gyakorlatok, és inkább hűvösebb vízzel zuhanyozza a lábakat.

         


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-16 21:48:52; Megválaszolva: 2010. február 16., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: