• Heterozygota Leiden mutáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Egy évvel ezelőtt elvégeztettem egy APC resistencia tesztet, aminek eredménye positiv lett. A nőgyógyászom ekkor azt tanácsolta, tartsunk egy év szünetet, míg kitisztul  a szervezet, majd újra szedhetem a fogamzásgátló gyógyszert. A háziorvosom tanácsára egy héttel ezelőtt elvégeztettem a Leiden-mutáció V. alvadási faktor vizsgálatot. Megkaptam az eredmény, ami a következőt tartalmazza: A mutáció 1. allél: neg. 2. allél: pos. status: heterozygota. Azért végeztettem el a tesztet mert újra szeretnék hormonális fogamzásgátlót szedni. A genetikus hölgy elmondása szerint ez a pozitiv lelet nem zárja ki egyértelműen eme gyógyszerek szedését. A kérdésem az lenne hogy milyen további vizsgálatokat kellene elvégeztetnem, hogy újra szedhessem a tablettát? Évek óta járok véradásra, eddig nem volt semmi problémám a vérképemmel, és a májfunkcióvizsgálat is mindig rendben volt.Esetleg keressek fel egy haematológus szakorvost?

        válaszát előre is köszönöm:

        Tisztelettel: Csenge

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

        Kedves Csenge!

        Teljesen felesleges egy év tisztulásra várni. A genetikai mutáció nem változik, így a fogamzásgátló hatása sem.
        A háziorvosának igaza van, nem zárja ki teljesen a tabletta szedését a heterozigóta állapot, és bizony, hematológushoz lehetne elmenni, aki felméri majd az állapotát, hogy nincs-e egyéb trombózisra hajlamosító tényező, ami kizárhatja a fogamzásgátló szedését.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-08 11:49:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!