Trombózis?

Tisztelt Doktornő! Vélt, valós trombózisom után szeretnék érdeklődni, mivel sajnos egyértelmű választ nem kaptam. Januárban egy teljesítménytúra után nagyon fájt a lábam. 1.5 hónap után jutottam el ortopédiára, ahol a főorvos úr fáradsásos törést véleményezet, amit a röntgen megerősített, de elküldött egy doppler uh vizsgalatra, mivel mozgásra fajt a lábam. Ott az alabbi vélemény született: A jobb alsó végtag mélyvénáiban a véna popliteától proximal felé az áramlás akadálytalan, thrombosis nem, detectálható. Avéna saphena magna beömlése szabad. A véna tibialis posteriorban az áramlás lassabb, a distalis harmadban a lumen kissé szélesebb, egyenetlen kontúrú. Vélemény: mélyvénás thrombosis jelenleg nem igazolható. A véna tibialis posterior ventralis tagjának distalis harmadábankorábbi partialis thrombosis utáni állapot valószínű. Diagnózis: St. P. tromboflevitis cruis d. Nem kaptam lmwh-t az eltelt idő miatt. Teltek az idők, hol előjött, hol elmúlt a fajdalom, minden alkalommal elmentem egy uh-ra magán úton, ahol nem találtak soha semmi gondot. Nyaralas előtt elmentem az egyik legjobbnak mondott radiologushoz, aki ezt velemenyezte: A lábszár medialis oldalán a kp-distalis harmad határán egy elégtelen perforáns ábrázolódik. A tibialis anterior ínhüvelyben 0,6 mm, a tibialis posterior ínhüvelyben 1 mm vastagságú folyadék van. Vélemény: Elégtelen perforáns Tenosynovitis min. Grad. A tortenethez hozzátartozik, hogy a lábtörés/ trombozis utan elmentem hematologushoz, es a vizsgalatok után kiderült, hogy Leiden heterozigota vagyok. Hosszú utazas előtt injekció kell, odafigyelés,de semmi másra nincs szükségem. A kérdéseim a következők lennének: Áprilisban INR erteken 0.92 volt. Ez rendben van? Ez most felületi vagy melyvenas trombózis volt? Nekem a leírásból nem volt egyértelmű. Ha mélyvénás trombózis volt, akkor a következő uh leleteken nem kellene látszódnia, vagy az utána már nem látható? Most hosszú hétvégén odavoltam túrázni es ismét megfajdult a labszaram, ahogy az elmult hónapokban vagy 5-6 alkalommal. Honnan tudhatom, hogy nem mélyvénás trombózisom van, csak a szokásos inhuvelygyulladas jott elő? (Jegzselezem es szedek ilyenkor 400 mg ibubrofent gyulladáscsökkentőnek) Mit lehet tenni ezzel a kialakult helyzettel? Saját döntésem lehetne az, hogy megelőzve egy trombózist, kérem, hogy had szedhessek véralvadásgátlót? Kérem szíves segítségét, hogy megérthessem a problémát es tovabblephessek. Aggódok, hogy esetleg ismét trombózisom van/lesz. Türelmet es segítségét elore is köszönöm.

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza trombózis témában

Kedves Kérdező, Az INR értéke normál tartományban van, de jelenleg ez a "mindegy" kategória. Régi típusú vérhígító szedése mellett van jelentősége az értéknek, akkor 2-3 között van a célérték. Az újabb típusúaknál és a Clexannal megint nem releváns az INR szint. Az első UH leletben mély vénában (tibialis pisterior) láttak eltérést. A mélyvénás thrombózis általában nem tűnik el teljesen nyom nélkül, még ha maga a thrombózis már nem is látható. Az érpálya egy idő után újra megnyílik (rekanalizáció) és látható áramlás, mégha kicsit megváltozott jelleggel is, vagy ha ez nem ez nem következne be, akkor a mély és felületes vénákat összekötő kollaterálisok vastagodnak meg és bennük lesz látható és mérhető áramlás. A mélyvénás thrombózisra jellemző, hogy az érintett végtag, jelen esetben vádli, tömöttebb, feszes, fényes, fájdalmas, Homans próbára pozitív. A panaszai véleményem szerint inkább ín eredetűek, pláne ha ilyen sűrűn előjönnek és az említett terápiára szűnik. Úgy gondolom, hogy az indok nélkül szedett véralvadásgátlóval többet árt és több potenciális vérzéses veszélynek teszi ki magát. Nem javaslom orvosi javaslat nélküli szedését! Hosszabb túrák alkalmával viseljen megfelelő hosszúságú kompressziós harisnyát/zoknit az érintett végtagján.

Megválaszolva: 2023. október 16.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Trombózis a vádliban sportolásról mikor...
Tisztelt Doktornő! Pár napja írtam Önnek vádlifájdalom és trombózistól való félelem miatt. (https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/171303)...
Trombózis, avagy sem?
Tisztelt Doktornő! Előszőr is nagyon köszönöm az eddig válaszait, igazán megnyugtató volt, részletes, és alapos. Elmentem ma a color doppler vizsgálatra,...
Veralvadas
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és trombózis kialakulását...
Alsó végtag fájdalma
Kedves Doktornő! Jobb alsó lábszárban nyomásérzékenység, enyhe fájdalom tapasztalható ülés közben, kb. a jobb oldal középső részén. Vérnyomásom 110/70 körül...
Tüdőembólia után trombofilia panel és...
Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam...