Veralvadas

Kedves Dr. Nő! 27 éves férfi vagyok! Nem dohányzom nem iszom alkoholt nem kávézom. Ismert betegségeim: Hyperprolactinemia, allergiás asztma és spondylarthrosis anulus fibrosus szakadással, hernia disci Szedett Gyogyszerek: lendin 20 mg, negyed bromocriptin, symbicort (általában reggel 1) alkalmanként savlekötő, e vitamin. Félevente járok Endrora és kardiora (szűrés jelleggel) valamint pulmora az asztma miatt (rohamoldó igényem minimális havi 1 nel is kevesebb általában van hogy lejár bontatlanul a gyógyszer) légzés funkciók rendben. Voltam covidos 1x biztosan de szerintem többször is csak a gyorstesztek negatívak voltak. 2x oltott vagyok moderna. Fel évente készül vérvétel is mostanában sokszor előfordulo láb fájdalom miatt D-dimert is néztek 3x melynek ref értéke 0.2 volt 1 alatt jó. Verkepek is rendben. 1x néztek mélyvénás Uh-t is annyira fájt az is jó volt. Családi anamesisben szív betegségek illetve magas vernyomas szerepel. Apai nagypapa: tüdőembolia (52 évesen melyet egy stroke vagy agyverzes nem tudom pontosan melyik után kapta a kórházban) 1 infarktusa volt, tüdődaganatban halt meg Nagymama apai: coronaria betegség, többféle szívelégtelenség, valamint volt egy nagy műtétje is ahol Billentyut és koszorúereket cseréltek. Édesapa: több infarktus, billentyű betegség, coronaria betegség. Mindenkinek van cukorbetegsege a családba es nagy fokú túlsúly kivéve engem. Anyukámnak"csak " magas a pulzus a melyre szed gyógyszert hipertónia az ő agarol is jelen van. Apukám meghalt 2018 ban én találtam rá miközben haldoklott. Lilás arc (halála előtt 2 órával kb kijott a mosdóba visszagondolba már ott nagyon lilás volt az arca aludt) felakadt szemek és ilyen fura hang amire azt mondták gaspolas volt majd a végén egy véres nyakos rózsaszínes kopet (52 éves volt) a halottvizsgalati lapon ez szerepelt: exitus latalis, infarktus (talán rá is volt hatsofali de nem emlékszem pontosan) , heveny bal Sziv felegtelenseg, fulladás. Szedte a syncumart. Sajnos cukros is volt tobb infarktus valamint túlsúly, dohányzás és alkohol is volt az életében bőven. A nagypapám testverenek a lánya súlyos covid után vagy közben emboliat kapott a párja 37 évesen egészségesen belahalt a covid szövődményeiben oltatlanok voltak. A nagypapám testverenek a másik lánya több évvel ezelőtt egy hosszú repülő út során MVT-t kapott. A kérdésem az lenne ezeknek az információ k alapján édesapam elkepzelheto, hogy emboliat kapott vagy mindenképp a szíve miatt érte a halál? A nagypapám miért kaphatott emboliat? A sok fekvés? Le is benult sajnos.17 évet élt meg így. A másik két családi tényező miatt javasol genetikai veralvadas faktor vizsgálatot? Sokat fajdogal a hátam meg a lábam. Sp02 szintem 96% nal nem rosszabb sosem általában 98 % szokott lenni. Illetve eddig nem is tudtam a papanak volt ilyen baja is de kissé aggódom. Vagy felesleges? A másik kettő úgymond távoli rokon. Köszönöm szépen a válaszát igyekeztem minden információt leirni a válaszhoz.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza trombózis témában

Kedves Kérdező!

Nyilvánvalóan nem lehet halálokot látatlanban és utólag megmondani. Csak a boncolás tud. Infarktus, embolia is lehet hasonló tünettel.

Időskorban már nem igazán a trombózishajlam okoz vérrögképződést, hanem ahogy mint írja is pl sok fekvés és sok egyéb ok, betegség.

Maga a lábfájdalom nem függ össze trombózishajlammal vizsgálatára D dimer nem is alkalamas!

Önmagában ezek alapján nem bizonyított, hogy "terhelt" családi kórtörténete van, de lehet célszerű nem sürgős jelleggel belgyógyászati vizsgálaton részt venni.

Kérdés: 2022. július 03., 18:05; Megválaszolva: 2022. július 04., 04:34
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és...
Trombozis kezelés után nem apad a...
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnak harmadszor is visszatért a trombozis a lábába. A szokásos módon most is benn fogták a kórházban egy hétig, ebből...
Tüdőembólia után trombofilia panel...
Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt...
mélyvénás trombozis
üdvözlöm! nekem van egy 13 éves lányom szeretném tudni hogy örökölheti-e a trombozist? én ezt egy alsó végtag felszínes vénába kapot...
Trombózishajlam
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: Kiderült enyhe proteinS aktivitás. Lombikbébi programban Clexan injekciót alkalmaztam...