Veralvadas

Kedves Dr. Nő! 27 éves férfi vagyok! Nem dohányzom nem iszom alkoholt nem kávézom. Ismert betegségeim: Hyperprolactinemia, allergiás asztma és spondylarthrosis anulus fibrosus szakadással, hernia disci Szedett Gyogyszerek: lendin 20 mg, negyed bromocriptin, symbicort (általában reggel 1) alkalmanként savlekötő, e vitamin. Félevente járok Endrora és kardiora (szűrés jelleggel) valamint pulmora az asztma miatt (rohamoldó igényem minimális havi 1 nel is kevesebb általában van, hogy lejár bontatlanul a gyógyszer) légzés funkciók rendben. Voltam covidos 1x biztosan, de szerintem többször is csak a gyorstesztek negatívak voltak. 2x oltott vagyok moderna. Fel évente készül vérvétel is mostanában sokszor előfordulo láb fájdalom miatt D-dimert is néztek 3x melynek ref értéke 0.2 volt 1 alatt jó. Verkepek is rendben. 1x néztek mélyvénás Uh-t is annyira fájt az is jó volt. Családi anamesisben szív betegségek illetve magas vernyomas szerepel. Apai nagypapa: tüdőembolia (52 évesen melyet egy stroke vagy agyverzes nem tudom pontosan melyik után kapta a kórházban) 1 infarktusa volt, tüdődaganatban halt meg Nagymama apai: coronaria betegség, többféle szívelégtelenség, valamint volt egy nagy műtétje is ahol Billentyut és koszorúereket cseréltek. Édesapa: több infarktus, billentyű betegség, coronaria betegség. Mindenkinek van cukorbetegsege a családba es nagy fokú túlsúly kivéve engem. Anyukámnak"csak " magas a pulzus a melyre szed gyógyszert hipertónia az ő agarol is jelen van. Apukám meghalt 2018 ban én találtam rá miközben haldoklott. Lilás arc (halála előtt 2 órával kb kijott a mosdóba visszagondolba már ott nagyon lilás volt az arca aludt) felakadt szemek és ilyen fura hang, amire azt mondták gaspolas volt majd a végén egy véres nyakos rózsaszínes kopet (52 éves volt) a halottvizsgalati lapon ez szerepelt: exitus latalis, infarktus (talán rá is volt hatsofali, de nem emlékszem pontosan), heveny bal Sziv felegtelenseg, fulladás. Szedte a syncumart. Sajnos cukros is volt tobb infarktus valamint túlsúly, dohányzás és alkohol is volt az életében bőven. A nagypapám testverenek a lánya súlyos covid után vagy közben emboliat kapott a párja 37 évesen egészségesen belahalt a covid szövődményeiben oltatlanok voltak. A nagypapám testverenek a másik lánya több évvel ezelőtt egy hosszú repülő út során MVT-t kapott. A kérdésem az lenne ezeknek az információ k alapján édesapam elkepzelheto, hogy emboliat kapott vagy mindenképp a szíve miatt érte a halál? A nagypapám miért kaphatott emboliat? A sok fekvés? Le is benult sajnos.17 évet élt meg így. A másik két családi tényező miatt javasol genetikai veralvadas faktor vizsgálatot? Sokat fajdogal a hátam meg a lábam. Sp02 szintem 96% nal nem rosszabb sosem általában 98 % szokott lenni. Illetve eddig nem is tudtam a papanak volt ilyen baja is de kissé aggódom. Vagy felesleges? A másik kettő úgymond távoli rokon. Köszönöm szépen a válaszát igyekeztem minden információt leirni a válaszhoz.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza trombózis témában

Kedves Kérdező! Nyilvánvalóan nem lehet halálokot látatlanban és utólag megmondani. Csak a boncolás tud. Infarktus, embolia is lehet hasonló tünettel. Időskorban már nem igazán a trombózishajlam okoz vérrögképződést, hanem ahogy, mint írja is pl sok fekvés és sok egyéb ok, betegség. Maga a lábfájdalom nem függ össze trombózishajlammal vizsgálatára D dimer nem is alkalamas! Önmagában ezek alapján nem bizonyított, hogy "terhelt" családi kórtörténete van, de lehet célszerű nem sürgős jelleggel belgyógyászati vizsgálaton részt venni.

Megválaszolva: 2022. július 04.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Trombózis a vádliban sportolásról mikor...
Tisztelt Doktornő! Pár napja írtam Önnek vádlifájdalom és trombózistól való félelem miatt. (https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/171303)...
Trombózis?
Tisztelt Doktornő! Vélt, valós trombózisom után szeretnék érdeklődni, mivel sajnos egyértelmű választ nem kaptam. Januárban egy teljesítménytúra után nagyon...
Trombózis, avagy sem?
Tisztelt Doktornő! Előszőr is nagyon köszönöm az eddig válaszait, igazán megnyugtató volt, részletes, és alapos. Elmentem ma a color doppler vizsgálatra,...
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és trombózis kialakulását...
Alsó végtag fájdalma
Kedves Doktornő! Jobb alsó lábszárban nyomásérzékenység, enyhe fájdalom tapasztalható ülés közben, kb. a jobb oldal középső részén. Vérnyomásom 110/70 körül...
Tüdőembólia után trombofilia panel és...
Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam...