• Vérvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Udvozlom! Terezianak hivnak 47 eves rendszeres verado vagyok 8 eve elek parkapcsolatban van 3 gyerekem. A szifilisz nemibetegseggel kapcsolatban lennenek kerdeseim. Legutobbi veradas alkalmaval kiderult hogy a szifilisz gyanus vagyok vagyis ahogy itt mondjak "falso positivo".Elmondanam hogy veradas elotti 3 nappal bevettem egy "volfast" fajdalomcsillapitot 2 nappal elotte meg egy " flector " nevut. A veradast koveto 3. heten behivtak a Kozponti Veradohelyre ahol kozoltek velem ezt az eredmenyt es ujfent vert vettek a kovetkezo vizsgalathoz.Mivel nem tudtam,hogy ujra vert kell hogy vegyenek elotte 2 nappal beszedtem egy "Volfast" fajdalom csillapitot. En kozoltem veluk mivel meg is kerdeztek hogy vettem e be antibiotikumot vagy mas analgesicot.Mindennek ellenere ok levettek a vermintat.Ra1 hetre kozoltek,hogy ismet "falso positivo" de mivel az o laboratoriumuk nem eleg felszerelt a szifilisz kimutatasara igy le kell menjek egy 150 km-re levo Nagy varosba ahol megtudjak allapitani,hogy fertozott vagyok e vagy sem. Elnezest,hogy ilyen hosszan irom,de le kellett irjam az elozmenyeket. A kerdesem az lenne: Ezek a fajdalom csillapitok,analgesicok mennyiben tudnak megvaltoztatni a vert?Idezhetnek e elo hamis eredmenyt? Ugyanis en nem voltam mas ferfival es az eletttarsammal is 4 honappal ezelott eltunk nemi eletet.Nincsenek szifilisz tuneteim sem sebek. Meg tudjak allapitani a kovetkezo vervizsgalatbol,hogy ha fertozott vagyok miota vagyok megfertozve? A veradoi eredmenyen minden mas lelet normalis erteku. Elore is koszonom szives valaszat. Terezia Meg annyit hozza szeretnek tenni az elso uzenetemhez,hogy az elettarsam vereredmenye negativ.O szerinte valoszinuleg tobb evvel ezelott kaptam el valakitol.A kerdesem ezzel kapcsolatban: Hogy letezik hogy en teljesen tunetmentes maradtam, ot nem fertoztem meg,valamint szultem 3 gyereket es nem vettek volna eszre az orvosok?Es hogy hogy a veradasok alkalmaval sem derult ki? Hogy lehetseges?

        Dr. Gál Mónika válasza a szifilisz, vérvétel témában

        Kedves Terézia! Ha jól gondolom, Ön nem Magyarországon adott vért, mivel a mi fertőző betegségek kiszűrésére szolgáló tesztjeink nem pontosan ilyen eredményeket adnak. Ami fontos az Ön számára: A bevett fájdalomcsillapítók nem változtatják meg ezeknek a teszteknek az eredményét. Ha Ön rendszeresen adott vért, és a korábbi szifilisz tesztjei negatívok voltak, mindenképpen abban kellene gondolkodni, hogy az utolsó negatív teszt és a jelen kétes eredményű teszt között történt-e olyan dolog, ami fertőződéshez vezetett. Maga az a tény, hogy hogy találtak ellenanyagot a vérében, többféle dolgot is jelenthet, először mindenképpen azt kell megvizsgálni, van-e a vérében szifilisz kórokozó. Ha nincs, a hasonló típusú élősködők következnek, pl a kullancscsípések után kialakuló Lyme kór kórokozójára kell megvizsgálni. Ha ez is negatív, az is előfordulhat, hogy egy olyan ellenanyag van a vérében, ami a saját sejtjeinek sejtfalai ellen képződik, ez egy úgynevezett "autoimmun" betegség, ami trombózisok kialakulására hajlamosít. Ezért mindenképpen menjen el a vizsgálatokra, az Ön érdekében fontos kideríteni a pontos diagnózist. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna Kedves Kérdező! A szifilisz kimutatása két részből tevődik össze. Az első vérvétellel csak szűrővizsgálat történik. Mivel ennek során biztonsággal nem különíthetőek el a valódi és az álpozitív (fals pozitív) eredmények, egy második vizsgálattal a kórokozót ki kell mutatni, csak így biztos a fertőzés kimutatása. Ezen vérvétel előtt áll ön is.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 07., 20:11; Megválaszolva: 2011. április 12., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés