• szifilisz tünetek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! Szifilisszel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? Spermiumban, nyálban nem található? Ha inkubációs szakaszban (kétes eset után 5 nappal) kaptam azithromycint (1 g, másnap 0,5 g) amiről azt olvastam, hogy sikeres a szifilisz megelőzésében, gyógyításában. ( https://www.aafp.org/afp/2000/0201/p814a.html )Erről mi a véleménye? A kétes eset csak a hölgy által nyújtott orális aktus volt, így az elsődleges fekély csak a péniszen alakulhatott volna ki, és csak abban az esetben ha a hölgy szájában szifiliszes seb vagy fekély lett volna jelen? Ha nem alakult ki, 50 nap után már nem is várható? Ha a péniszen nincs semmi tünet,elváltozás akkor nem is lehetek fertőző? A másodlagos szifilisz kiütései meddig tartanak és egyből megjelennek vagy fokozatosan alakulnak ki? A tenyéren és a talpon mindig jelentkeznek? Ezek a kiütések kisebesednek, kigennyesednek és azzal válnak fertőzővé? Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Bodnár Edina válasza a szifilisz témában

        A szifilis a primer fekéllyel, majd a második stádium bőrtüneteivel terjed kontakt úton, illetve a korai szakban vérrel is. Igen, a penisen jelentkezett volna az aktust követően 2-3 hét múlva a primer fekély, ha a hölgy szájában jelen lett volna szifiliszes tünet. 50 nap után már nem alakulhat ki primer affectio. A 6-12.héten alakulhatnak ki a második stádiumra jellegzetes bőrtünetek, a tenyéren-talpon nem mindig vannak. A második szak tünetei nem sebesednek ki, nagyon sokfélék lehetnek, ezért bármilyen új bőrtünettel forduljon bőrgyógyászhoz.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2019. július 08., 11:15; Megválaszolva: 2019. július 09., 14:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdv észleltem valami kinoveseket a szamban mi lehet ez?