Nyirokcsomó nagyobbodás gyermekkorban

Kedves Doktornő/úr! Ötéves kislányom hátsó nyaki részén folyamatos nyirokcsomó megnagyobbodás tapasztalható (szinte láncban) . Már 1 éves korától – vékony testalkata miatt – kitapintható volt, mindig borsószemnyi vagy az alatti méretűek. Eddig nagyon keveset volt beteg, talán a második alkalom eddig, hogy egyáltalán antibiotikumot kapott. Vérképet – az 5 éves vizsgálatból adódóan – készítettünk, ahol a lymphocyta szám magas volt: 68. A fehérvérsejt szám és a többi érték teljesen normális. Az orvosunk elmondta, egy fertőzés jelei lehetnek a vérképen. Most, hogy kislányom beteg lett, megfázott, a doktornő megtapogatta a nyirokcsomókat a nyakán és – ahhoz képest, hogy jelenleg nagyon piros a torka - nem tartotta kórosnak. Nagyon aggódom, ezért kérdezném: egy ultrahangos vizsgálatot esetleg magunk is készíttethetnénk? Tudom, gyermekkorban gyakoriak a nyirokcsomó megnagyobbodások, de nála ez egészen apró korától folyamatos, attól függetlenül, hogy bármiféle más tünetet produkálna. Köszönettel és Tisztelettel: Zsuzsanna

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyaki nyirokcsomó duzzanat témában

Kedves Zsuzsanna!

A régóta fennálló, nem növekvő nyirokcsomó valóban elsősorban reaktív lehet, tehát esetleges fertőzéssel összefüggő. Vagy aktuálisan valami kiváltja, esetleg egy krónikusan fennálló fertőzés is okozhatja, vannak akiknek gyakran észlelhető aktuális fertőzés nélkül is nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, akár láncfüzér szerűen. Minden krónikus fertőzést vagy ingert át lehet gondolni (plháziállat is okozhat) , megnyugtatásra szerintem a házigyermekorvoson keresztül igen lehet ultrahangot kérni. Szükség esetén fogászati vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolható. Ha lennének egyéb tünetek, vérvétellel szerológiai vizsgálat sok vírusfertőzést ki tud mutatni.

Kérdés: 2016. február 15., 14:08 ;Megválaszolva: 2016. február 16., 09:34
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
nyirokcsomo okozza
Kedves szakerto a reggeli torokban felgyult veres valadekot akozhatjae a megnagyobbodott nyirokcsomo vagy a gyomorban levo fekely tunete mert nyirokcsomo...
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata
Veszettség
Koronavírus terjedése