• Infektológia-toxoplasma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Történetem kb. 2 évre nyúlik vissza, amikor is 20 hetes gravidaként toxoplasma friss fertőzés gyanújával beutaltak az infektológiára, ahová sajnos terhességem végéig rendszeresen jártam. Ennek az volt az oka, hogy a vérem végig ugyanazt az eredményt mutatta, vagyis: IgG: negatív, IgM:pozitív, IgA: negatív. Teltek a hónapok, de az IgG nem változott pozitívra, sem az IgM-em negatívra. Perzisztált a pozitivitás, nem volt eldönthető az aktivitás. A biztonság kedvéért természetesen a terhesség végéig szedtem (a kötelező szünetekkel) a rovamycint. Mikor megszületett a kisfiam, köldökzsinór vérből megállapították, hogy a vére toxoplasmára negatív, aminek nagyon örültünk. 1 éves státusz vizsgálaton kiderült, hogy kisfiam mindkét szemgolyója hátsó falán staphyloma van, ami egy rosszindulatú elváltozás és ez nagyfokú rövidlátást okoz mindkét szemén(-10 és -12 dioptria). Akkora szemgolyókkal született, amik nagyobbak egy felnőtt szemgolyójánál, amik ráadásul szabálytalanul meg is vannak nyúlva hátra fele. Szóval még a látásába is kerülhet sajnos idővel, ha csak meg nem műtik. Lehet-e köze a véremnek ehhez a rosszindulatú elváltozáshoz, mert azt tudom, hogy a toxoplasma a szemet támadja meg, de tudtommal a szaruhártyán okoz elváltozásokat, ami viszont az én fiamnak tiszta? Vagy esetleg a rovamycin felesleges szedése okozhatta-e? Azért kérdezem, mert mikor már fél éves volt a fiam, ismét megnézettem a véremet, ami ugyanazt az eredményt mutatta. Vagyis IgG:negatív, IgM:pozitív, IgA: negatív. Ami ugye lehetetlen, mert ilyen hosszú ideig nem állhat fenn aktív fertőzés. De vajon mi okozhatja a véremben ezt a kétes eredményt? Csak azért lenne fontos tudnom, hogy össze függ-e a kétes véreredményem a fiam szembetegségével, mert szeretnénk második babát, de félünk hogy esetleg ő is ilyen szemproblémával születik, vagy még rosszabbul jár és ezt szeretnénk elkerülni. Van valami megoldás erre a problémára? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a toxoplasma témában

        Kedves Kérdező! A toxoplasmosis szemészeti szövődménye a chorioretinitis, mely homályos látással, fájdalommal, fényérzékenységgel, könnycsorgással jár. Mivel Ön végig antibiotikus kezelésben részesült, a gyermekénél nem mutattak ki fertőzést, így a gyermeken észlelt szemészeti elváltozás nincsen összefüggésben az Ön Toxoplasma IgM pozitivitásával. A staphyloma nem fertőző betegség. Az IgM pozitivitás a fertőzés kezdetétől számítva akár 18 hónapon keresztül is fennállhat.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. április 03., 00:55; Megválaszolva: 2012. április 06., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: