• Toxoplasma értékek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Toxoplasma laboreredmény értékelésében szeretném a segítségét kérni. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, januárban már volt egy toxoplasma labor, ami akkor friss fertőzésre utalt, és el is vesztettem a babát. Annak az értékei: IgA: 0,8 kétes; IgM/CLIA: 19,5 AU/ml pozitív; IgG/CLIA 365 IU/ml pozitív; IgG/ELFA 1517 IU/ml pozitív; IgG aviditás: 0,026 alacsony aviditás (Az alacsony aviditás miatt a 4 hónapon belüli Toxoplasma gondii fertőzés lehetősége nem zárható ki). Most csináltattam egy újabb vizsgálatot, melynek az eredménye a következő lett: IgA: 0,6 negatív; IgM/CLIA: 6,38 AU/ml kétes; IgG/CLIA: 89,6 IU/ml pozitív; IgG/ELFA: 88 IU/ml pozitív; IgG aviditás: 0,055 alacsony aviditás (Alacsony aviditású toxoplasma gondii IgG antitestek az akut fertőzés lezajlása után hónapokig perzisztálhatnak, ha a beteg immunszuprimált vagy toxoplasma ellenes kezelést kapott). Akkor ez most pontosan mit jelent? Kell félnem, hogy megint meg tud fertőzni, vagy már védett vagyok, ha lezajlott? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a Toxoplasma témában

        Kedves Kérdező! Nem nyilatkozik róla, hogy az akkori terhessége a vérvétel időpontjában mennyi idős volt, azonban az aviditás vizsgálat eredménye szerint Ön akkor sem egy friss Toxoplasma fertőzésben szenvedett, nagy valószínűséggel már több, mint 4 hónapja lezajlott akkor az Ön szervezetének első találkozása a Toxoplasma gondiival, így az is megkérdőjelezhető, hogy az akkori vetélése összefüggésben állt-e a fertőzéssel. Jelenlegi véreredménye (8-9 hónappal későbbi) arra utal, hogy ez a fertőzés természetes úton lezajlóban van, IgG védő antitestjei rendelkezésre állnak, így ennek a fertőzésnek már nagy valószínűséggel semmilyen hatása nem lesz az Ön terhességére. A fertőzés akut szakaszának lezajlása után ezek az antitestek hosszú hónapokig, az IgG pedig élethosszig is kimutatható. Az aviditás vizsgálat jelentőssége abban áll, hogy útmutatást ad, milyen régen történt meg az első találkozás a kórokozóval. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos


        Kérdés: 2020. szeptember 24., 11:10; Megválaszolva: 2020. október 07., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: