Növekedési hormon

Tisztelt Szakértő! Kisfiam 8 éves, fél éve figyelik a növekedési ütemét. Most 119cm. A növekedési hormonszintje (IGF-I)legutóbb 38, 6 volt. Csontkora 2, 5 évvel elmaradott. Még mindig az alsó határvonal fölött vagyunk, de tavasszal növekedési hormon kapacitás felmérését tervezi a doktornőnk. Kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatokra kell számítanunk? Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a növekedési hormon témában

Tisztelt kérdező! A tervezett tesztek során a gyermeknek adnak tesztenként egy injekciót, amivel a teszttől függő gyógyszert adnak be. Ez arra készteti a szervezetet, hogy bocsássa ki a vérkeringésbe a növekedési hormont.Ezt az injekció beadása utáni meghatározott időnként levett vérmintákban mérjük. Ha ez megfelelő szintű, akkor a gyermeknek van elég növekedési hormonja és nem igényel növekedési hormon kezelést kívülről bevitt gyógyszerrel. Ha nem képes a teszt során megfelelő mennyiségű növekedési hormon kibocsátására egyik tesztben sem-két tesztet szoktunk elvégezni más más tesztanyaggal- akkor kívülről bevitt növekedési hormonra szorul. A tesztek során tesztenként mindössze egy "szúrás" történik, mert a gyermek egy kis branülnek nevezett ezközt kap ideiglenesen, hogy megkíméljük a fájdalmaktól.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. január 05., 13:47; Megválaszolva: 2011. január 08., 21:42
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése