gyermek endokrinológia

Tisztelt doktornő! Kislányom 14 éves, eddig problémamentesen fejlődött, 161 cm, 49, 5 kg, menstruációja másfél éve rendszeres. Észrevettem, hogy az álla alatt, és a has középvonalában sötétebb, erősebb szőrszálak nőnek, teste többi részén nincs fokozottabb szőrnövekedés.Gyermeknőgyógyászhoz vittem, aki pcos irányában kezdte vizsgálni.Hormoneredményei részben lettek készen, mikor gyermek endokrinológushoz vittem Az adjunktusnő megtekintette kislány arcát, és hasát, elmondtam, hogy fáradt, izomfájdalmai vannak, és izomrángásai. Azt mondta, hogy ezen tünetek nem ide tartoznak, véleménye a következő: " A nagyon enyhe klinikai tünetek és a magával hozott norm. bazális hormonszintek valamint a szabályos menstruációs ciklus hormonbetegség ellen szól.További hormonmérések nem szükségesek.Kozmetikai megoldás javasolt.Dg: hirsutizmus.Említettem neki, hogy a kortizol eredmény még nincs kész, azt mondta, hogy az is jó lesz, mert ha mellékvesebeteg lenne, nem így nézne ki, mit akarok én ezzel a csinos kislánnyal. Mai nap lett kész az eredmény: kortizol reggel: 142, 70 nmol/L 171-536.Nagyon aggódom, hogy mégis beteg. A hormonok a ciklus 4. napján éhgyomorra, ébredés után kb másfél órával lettek levéve, ami még eltér a normálistól a LH 1, 27 mIU/ml.UH negatív. Amúgy teljesen nőies testalkatú kislány, de az álla alatt a szőrösödést kórosnak látom, a doktornő azt mondta, alkazi és nem beteg.Kérem, mondjon véleményt az alacsony kortizol és a tünetek alapján.Tatabányaiak vagyunk, és itt csak alaphormonokat tudtak nézni, ezért is vittem a II. számú gyermekklinikára, de ott nem tarották szükségesnek a további vizsgálatokat.Olvastam, hogy a CAH nem klasszikus formája is okozhat hasonló tüneteket és alacsony kortizolszintet. Nem tudom, mit csináljak, hogy le legyen diagnosztizálva a gyermekem.Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Felszeghy Enikő válasza hormon témában

Kedves Anyuka!

Valóban sok minden lehet egy fokozott szőrnövekedés hátterében és ezt illik elmondani, hogy a szülők ne az interneten izgulják végig a sok rosszat. Azt sem szabad kizárni, hogy, hogy technikailag nem megfelelő mintavétel történt, illetőleg, hogy a kortizolnak nappali ingadozása van, ezért, ha nem reggel 7-8 között vesszük le, lehet alacsonyabb. Ha PCO lenne, akkor az LH magasabb lenne, tehát elméletileg igaza van drnőnek, amikor azt mondta, hogy minden rendben lehet. Ennek ellenére a CAH late onset (késői forma) esetén 17OHP vizsgálat javasolt, speciális kiegészítéssel adott esetben (ACTH próba) . Ezt minden klinikán meg tudják csinálni, és azt gondolom, ha Önben ez a probléma felmerül, az egyedüli lehetőség ennek tisztázására legalábbis egy alap 17OHP (ez a kortizol egyik előanyaga) . Sajnos az esetek döntő többségében akkor sem tudunk szőrcsökkenést elérni, ha ezt orvosoljuk kortizol tbl adásával csak nem fokozódik a szőrnövekedés, és a csökkenést a lézeres terápia adhatja meg, amit több alkalommal kell igénybe venni. Ha nem Luczay Andrea drnőnél voltak a II Gyerekklinikán, akkor azt javaslom, őt keressék, ha igen, akkor az I. Gyermekklinikán Halász Zita tanárnőt javaslom, ha Anya biztos szeretne lenni abban, hogy mindent megtett a kislányáért ebben a helyzetben. Sok sikert!

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2010. június 22., 19:07; Megválaszolva: 2010. június 24., 21:19
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Hormonproblémák
Üdvözlöm! Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e az, hogy hormonzavar áll fent nálam mert a következő tüneteket tapasztaltam az utóbbi...
Hormonprobléma a háttérben?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Több éve fennálló betegségem miatt szeretném tanácsát kérni. Azt szeretném tudni, hogy panaszaim hátterében...
Alacsony ösztrogénszint?
Tisztelt Webdoktor! Sokszor megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy nem alacsony -e az ösztrogénszintem. 3 éve szedek fogamzásgátlót ugyan, de...
Hormonok
Már irtam Önöknek. Anorexia nervosaban szenvedtem. Utoljára februárban menstruáltam. Azóta voltam vérvételen és nőgyógyásznál is teljes...
Visszataszító arcszőrzet
23 éves nő vagyok. 163/90. A problémán a fokozott szőrnövekedés. Az oldalszakállam gyakorlatilag olyan, mint Elvisé volt, de az egész arcomon...