• Pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor úr!

        23 éves nő vagyok, pár hónapja autoimmun pajzsmirigygyulladást és alulműködést állapítottak meg nálam (mellette 1-es típusú diabetesem is van). Két hónapja szedek hormonpótlást, a TSH 38 volt. amikor kiderült a betegség, egy hónappal ezelőtt 13, 8-at mértek, az FT3 és FT4 normális határértékeken belül volt. Ha jól értem, ez javulást jelent, azt nem tudom, most milyen lehet. Ennek ellenére enyhén szólva el vagyok keseredve, mert még mindig hízok. Becsületesen beveszem a gyógyszert (tudom, reggeli előtt fél órával minimum), hónapok óta heti ötször keményen edzek egy órát, és figyelek az étkezésre, ahogy a dietetikus javasolta. Mégis továbbra is hízok hetente-kéthetente egy kilót, holott ilyen életmód mellett egy normális szervezettel már élsportolónak kellene kinéznem. Időről időre járok testösszetétel vizsgálatra, és az izomállományom satnya, semmit sem gyarapszik, a zsír viszont növekszik, és a sejten kívüli testfolyadék sem akar eltűnni. Nem tudom, miért van ez, és meddig tart, de nagyon kezdek belefáradni. Ha már minden erőfeszítésem hiába való, valami könnybbséget jelentene, ha tudnám, van-e valami magyarázat arra, ami történik. Van arra magyarázat, hogy 2 hónapos gyógyszeres kezelés, javuló laboreredmények, diéta és intenzív sportolás ellenére is hízom? Megáll valaha ez a folyamat? Létezik, hogy ez a nyavaja örökre és meváltoztatjatatlanul átalakítja a testemet?

        Köszönettel,

        etti

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves Etti!
         
        Mivel a laborjai szépen javulnak és az fT3 és fT4 szintje már normális tartományban van, ez már nam okozhatja a hízást. Vércukorszintjei rendben vannak? Mert az 1TDM-ban tudom, hogy nehezebb a diétát összeállítani, igénybe kell vennie a diabetológus segítségét is, hogy megfelelően lecsökkentsék a napi kalóriabevitelt és ehez igazítsák az inzulinadagot. Ne adja fel a sportot és a megfelelő étkezést, biztos vagyok benne, hogy meg fog indulni a kívánt átalakulás. A sport legyen aerob, azaz pl. futás, ez sokkal jobb zsírégető mint bármi más. E mellett persze alakformáló edzések is mehetnek, de a futás ne maradjon ki.
        (Mivel önnél két autoimmun betegség is van egyszerre, érdemes lenne lisztérzékenység (coeliakia) irányába is szűrővizsgálatot végeztetnie.)
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 23:13:47; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: