Pajzsmirigy alulmüködés?

Tisztelt Hölgyem/Uram, Januárban pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (Prothombin th range-83%, INR-1.15, TSH 3GEN- 100.00, FT4 0.56) 30 éves vagyok, 167 cm és 47 kg. Soha nem voltam kövér, de voltam már 52kg is. A bőrszárazságon kívül semmilyen tünet nem egyezik a tipikus hypothyreosis-os betegekével. Most Euthyrox 100mg-ot szedek, és a TSH, FT4, FT3 normál értékű, viszont az Anti-TPO amit idáig nem néztek 271.80. Teljesen aktív életet éltem a gyógyszer szedése előtt is, az orvos épp túlműködésre gyanakodott az eredmények előtt. Igazából semmi problémám nem volt (van) az étvágytalanságon kívül. Az orvos azt mondta, hogy ilyen magas TSH értékkel a betegeket szinte bekómázva hozzák a rendelőjébe. Kérdezte az orvos, hogy volt-e balesetem, műtétem, mert a stressz is okozhatja a pm gyulladást. 10 éve volt egy komoly autóbalesetem, lehet, hogy azóta megvan ez a nyavajám? Kérdésem az lenne, hogy valójában lehet hinni a laborvizsgálatoknak, és tényleg alulműködésem van? Az immunhiányos gyulladással kapcsolatban olvastam, hogy az első szakaszban túlműködéses tüneteket is okozhat. És szeretném még kérdezni, hogy mi a különbség az L-thyroxin és az Euthyrox tabletta között? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigygyulladás témában

Kedves Hölgyem!

Tünetei így leírva valóban nem feleltek meg az alulműködés tüneteinek,

de a valóságban elég gyakran találkozunk ilyen esetekkel a

rendelőben. Általában az ilyen esetekben nem árt újabb labor

vizsgálatot kérni, de ez az esetek szinte teljes százalékában az előző

eredményt támasztja alá (ennek oka az egyénileg eltérő

anyagcserében, illetve tartalék kapacitásban is keresendő) . Valójában

a TSH abszolút értéke és a tünetek alapján szabható meg a T4

megfelelő dózisa - ez alapján is biztosan valóban alulműködött

pajzsmirigye a kezelés előtt. A 10 évvel ezelőtti baleset nem valószínű,

hogy okozhatta ezt az alulműködést. Az aTPO érték alapján inkább a

pajzsmirigy autoimmun gyulladása (ún. Hashimoto-thyreoiditis) okozta

alulműködés a valódi ok (a legtöbb pajzsmirigy gyulladás valóban

kezdeti szakaszában járhat túlműködéssel – azonban ennek tünetei a

legtöbb esetben igen enyhék, később pedig általában már nem is

tulajdonít neki jelentőséget a beteg) . Az L-Thyroxin és Euthyrox

(valamint a Letrox) között biológiai hatékonyságban eltérés nincs, csak

más-más cég gyártja, más néven – a tapasztalat szerint bármelyik

bizalommal adható.

Üdvözlettel:

Dr. Balogh Imre

Kérdés: 2008. július 11., 00:45; Megválaszolva: 2008. július 11., 00:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?