Vérkép és egyéb eltérések

Kedves Doktornő. Küldtem Önnek ezúttal az egyéb leleteket is. Nem tudok különösebben előzményekkel szolgálni. Kb két éve voltam ezelőtt vizsgálatokon, akkor is gyenge volt a vérképem, ezért is szedtem/szedek vérképzőket. Akkor is volt pajzsmirigy vizsgálat. Akkor egy icipici kilengés volt, de gyógyszeres kezelést nem igényelt. Kb 10-12 éve volt, hogy írtak fel L-Thiroxint, negyedet szedtem. De talán egy évig.Azóta semmit. Vitaminokon kívül nem szedek gyógyszert, semmit. Nagyanyám pajzsmirigy beteg volt, strummával is operálták, ezért is volt többször pajzsmirigy vizsgálatom. Amikor a gyógyszert felírták nyaki ultrahang is készült. Étkezéssel kapcsolatban: napi egy kávét fogyasztok pici tejjel. Nem teázom, nem eszem teljes kiörlésű dolgokat, ritkán kesudiót fogyasztok. Vashiányom eddigi leleteimben nem szerepelt. Csak a haematokrit volt nagyon alacsony, monocita akkor is magas volt. Mindannyiszor magam mentem vérvételre, háziorvosom sajnos nem foglalkozik a leleteimmel. Évek óta csak magánorvosokhoz járok. De amíg nem tudom most merre induljak, nem tudok milyen szakorvoshoz jelentkezzek. Klímaxba léptem. 2-3 havonta menstruálok, eddig nagyon keveset, nem járt nagy vérzéssel, a legutóbbi sem volt sok, csak 10 napig elhúzódott. Sajnos genetikailag elképzelhető a rákos megbetegedés nálam, ezért is nagyon szeretnék segítséget kapni, és mert egyre gyengébb vagyok. Ami még fontos lehet, és rettenetesen zavar: sokszor érzem magam lázasnak, ég az egész testem, szemem, szám. De lázam nincs-nagyon ritkán fordult elő velem, hogy belázasodtam. 37,3-nál már úgy érzem elégek. Csak belső lázam van. Ez fokozódik, ha fáradt vagyok és ha eszem. Nagyon-nagyon köszönöm eddigi válaszát! És millió köszönet, ha erre is tud nekem válaszolni. Üdvözlettel: Pongrácz Kata

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pajzsmirigygyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

A lelete második fele alapján a vas szintje és a vaskötő kapacitás is rendben van. Ezért érdemes lenne kideríteni mégis mi okozza mégis a hematokrit csökkenését.

Magyarországon szabad háziorvosválasztás van, ha nem elégedett jelenlegi háziorvosával, szabadon átviheti a kártyáját másikhoz, amennyiben a választott orvossal megbeszéli azt és ő elfogadja önt. Erre számos példa van.

Ahogy mondtam érdemes lenne vérzés forrást keresni, pl egy széklet vér teszt is jó volna, ill. akár az elhúzódó menzesz is okozhatja.

A belső láz akár jelezheti a menopauzához kapcsolódó hormonszint változásokat is, a hőhullámokat is, érdemes lenne nőgyógyászati vizsgálaton is részt vennie, jeleznie ott a problémát. Mindemellett, ez gyakran hasonló az úgynevezett B tünetekhez: éjszakai izzadás, láz, - melyek gyakran valamilyen malignus folyamatot is előjelezhet, de ennél többet orvos válaszol rovatban levél alapján nem lehet megállapítani.

Ugyanígy egyébként nagy eséllyel magyarázhatja panaszait akár pajzsmirigy probléma is - bár a TSH és a T3 T4 rendben van -, ugyanis az antiTPO szintje - mely egy autoantitest- nagyon magas, amely azt jelzi hogy egy autoimmun pajzsmirigy gyulladásos folyamat elindult a szervezetében.

Első körben azt javasolnám endokrinológust keressen fel a panaszai miatt,(az összes felsorolttal) majd nőgyógyászt, illetve fontolja meg a háziorvos váltást, egy jó háziorvos aki összefogja a lelelteit, vizsgál, és vizsgálatokat indikál ha kell, nagy segítség.

A koleszterin szintje sincs rendben, a magas koleszterinszint plusz a "rossz" LDL koleszterin magas szintje főleg a változókorban növeli a kardiovaszkuláris problémák kialakulásának az esélyét, ezért javasolt koleszterin csökkentő diéta , vagy ha szükséges akár koleszterinszint csökkentő gyógyszer szedése is akár, illetve rendszeres vérnyomásmérés.

További minden jót kívánok, és jobbulást üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. július 25., 17:35 ;Megválaszolva: 2022. július 25., 23:01
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Koronavírus elleni védőoltás aktív...
Tisztelt doktornő/doktor úr! Kaptam időpontot Pfizer-Biontech típusú vakcinára, azonban nem vagyok benne biztos, hogy megkaphatom-e, valamint a...
Thyreoiditis és terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hashimoto thyreoiditis, amire 25 ug (fél tbl.) L- Thyroxint szedek! Eddigi TSH értékeim mindig 1, 3 és 1, 5...
nyaki fájdalom
Tisztelt doktor nö-ur! Kérdésem az lenne, hogy pár napja a bal oldali nyaki részem fájdalmas, ha megnyomom érzem, hogy a fájdalom egy belsö pontrol...
autoimmun thyreoiditis
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Édesanyámat alábbi leleteredménye ellenére sem küldte további kivizsgálásra a háziorvosa. Azt szeretném tudni...
Pajzsmirigy gyulladás göbökkel
Tisztelt Doktor Nő!   Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki. Annyit tudok, hogy...