Vérkép és egyéb eltérések

Kedves Doktornő. Küldtem Önnek ezúttal az egyéb leleteket is. Nem tudok különösebben előzményekkel szolgálni. Kb két éve voltam ezelőtt vizsgálatokon, akkor is gyenge volt a vérképem, ezért is szedtem/szedek vérképzőket. Akkor is volt pajzsmirigy vizsgálat. Akkor egy icipici kilengés volt, de gyógyszeres kezelést nem igényelt. Kb 10-12 éve volt, hogy írtak fel L-Thiroxint, negyedet szedtem., De talán egy évig. Azóta semmit. Vitaminokon kívül nem szedek gyógyszert, semmit. Nagyanyám pajzsmirigy beteg volt, strummával is operálták, ezért is volt többször pajzsmirigy vizsgálatom., Amikor a gyógyszert felírták nyaki ultrahang is készült. Étkezéssel kapcsolatban: napi egy kávét fogyasztok pici tejjel. Nem teázom, nem eszem teljes kiörlésű dolgokat, ritkán kesudiót fogyasztok. Vashiányom eddigi leleteimben nem szerepelt. Csak a haematokrit volt nagyon alacsony, monocita akkor is magas volt. Mindannyiszor magam mentem vérvételre, háziorvosom sajnos nem foglalkozik a leleteimmel. Évek óta csak magánorvosokhoz járok., De amíg nem tudom most merre induljak, nem tudok milyen szakorvoshoz jelentkezzek. Klímaxba léptem. 2-3 havonta menstruálok, eddig nagyon keveset, nem járt nagy vérzéssel, a legutóbbi sem volt sok, csak 10 napig elhúzódott. Sajnos genetikailag elképzelhető a rákos megbetegedés nálam, ezért is nagyon szeretnék segítséget kapni, és mert egyre gyengébb vagyok., Ami még fontos lehet, és rettenetesen zavar: sokszor érzem magam lázasnak, ég az egész testem, szemem, szám., De lázam nincs-nagyon ritkán fordult elő velem, hogy belázasodtam. 37,3-nál már úgy érzem elégek. Csak belső lázam van. Ez fokozódik, ha fáradt vagyok és ha eszem. Nagyon-nagyon köszönöm eddigi válaszát! És millió köszönet, ha erre is tud nekem válaszolni. Üdvözlettel.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pajzsmirigygyulladás témában

Tisztelt Hölgyem! A lelete második fele alapján a vas szintje és a vaskötő kapacitás is rendben van. Ezért érdemes lenne kideríteni mégis mi okozza mégis a hematokrit csökkenését. Magyarországon szabad háziorvosválasztás van, ha nem elégedett jelenlegi háziorvosával, szabadon átviheti a kártyáját másikhoz, amennyiben a választott orvossal megbeszéli azt és ő elfogadja önt. Erre számos példa van. Ahogy mondtam érdemes lenne vérzés forrást keresni, pl egy széklet vér teszt is jó volna, ill. akár az elhúzódó menzesz is okozhatja. A belső láz akár jelezheti a menopauzához kapcsolódó hormonszint változásokat is, a hőhullámokat is, érdemes lenne nőgyógyászati vizsgálaton is részt vennie, jeleznie ott a problémát. Mindemellett, ez gyakran hasonló az úgynevezett B tünetekhez: éjszakai izzadás, láz, - melyek gyakran valamilyen malignus folyamatot is előjelezhet, de ennél többet orvos válaszol rovatban levél alapján nem lehet megállapítani. Ugyanígy egyébként nagy eséllyel magyarázhatja panaszait akár pajzsmirigy probléma is - bár a TSH és a T3 T4 rendben van -, ugyanis az antiTPO szintje - mely egy autoantitest- nagyon magas, amely azt jelzi, hogy egy autoimmun pajzsmirigy gyulladásos folyamat elindult a szervezetében. Első körben azt javasolnám endokrinológust keressen fel a panaszai miatt, (az összes felsorolttal) majd nőgyógyászt, illetve fontolja meg a háziorvos váltást, egy jó háziorvos aki összefogja a lelelteit, vizsgál, és vizsgálatokat indikál ha kell, nagy segítség. A koleszterin szintje sincs rendben, a magas koleszterinszint plusz a "rossz" LDL koleszterin magas szintje főleg a változókorban növeli a kardiovaszkuláris problémák kialakulásának az esélyét, ezért javasolt koleszterin csökkentő diéta, vagy ha szükséges akár koleszterinszint csökkentő gyógyszer szedése is akár, illetve rendszeres vérnyomásmérés. További minden jót kívánok, és jobbulást üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. július 25.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Koronavírus elleni védőoltás aktív...
Tisztelt doktornő/doktor úr! Kaptam időpontot Pfizer-Biontech típusú vakcinára, azonban nem vagyok benne biztos, hogy megkaphatom-e, valamint a háziorvosom...
Thyreoiditis és terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hashimoto thyreoiditis, amire 25 ug (fél tbl.) L- Thyroxint szedek! Eddigi TSH értékeim mindig 1, 3 és 1, 5 között mozogtak....
Nyaki fájdalom
Tisztelt doktor nö-ur! Kérdésem az lenne, hogy pár napja a bal oldali nyaki részem fájdalmas, ha megnyomom érzem, hogy a fájdalom egy belsö pontrol indul. A...
Autoimmun thyreoiditis
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Édesanyámat alábbi leleteredménye ellenére sem küldte további kivizsgálásra a háziorvosa. Azt szeretném tudni, milyen...
Pajzsmirigy gyulladás göbökkel
Tisztelt Doktor Nő!   Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki. Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi...
Pajzsmirigy gyulladás
Kedves Doktornő/Doktor úr! 23 éves nő vagyok, pár hónapja autoimmun pajzsmirigygyulladást és alulműködést állapítottak meg nálam (mellette 1-es típusú...