autoimmun thyreoiditis

Kedves Doktor Úr/Doktornő! Édesanyámat alábbi leleteredménye ellenére sem küldte további kivizsgálásra a háziorvosa. Azt szeretném tudni, milyen kivizsgálásokat kellene elvégeztetnie. Korábban rosszak lettek a vesefunkciót vizsgáló laborértékei, nagyon erősen hull a haja, májnagyobbodása, rosaceája van, mely fel-fellángol és melynek okát nem derítették ki. Összefüggésben állhatnak-e ezen utóbbi problémák az autoimmun thyreoiditisszel? Köszönettel: "laborok cho 8, 86 egyebek normál. TSH: 8, 915 (H) mIU/l (júniusban 53, 269 volt! ) . FT4: 13, 51 pmol/l. FT3: 3, 87 pmol/l. Tgl AT: 65 (H) IU/ml. TPO AT: 283 (H) IU/ml. Graefe pozitív." Gyógyszeradagját 0, 5-re szeretnék csökkenteni.

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigygyulladás témában

Tisztelt kérdező!

Alulműködő pajzsmirigy okoz magasabb koleszterin szintet. Amikor rendben lesz a pajzsmirigy funkció, lejjebb megy a koleszterin is vélhetően.

A TSH javult, de még magasabb a normálisnál. Nem csökkenteném az L-Thyroxin adagját. A rozacea miatt bőrgyógyászati vizsgálat és kezelés javasolt. Ezt egy bőrön élő apró atka okozza. A fellángolásokban szerepet játszhatnak külső tényezők is. Mindenképpen javasolnék nephrológiai kivizsgálást és érdemes lenne endokrinológusnak is megmutatni édesanyját.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. szeptember 19., 12:34 ;Megválaszolva: 2012. szeptember 21., 15:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Vérkép és egyéb eltérések
Kedves Doktornő. Küldtem Önnek ezúttal az egyéb leleteket is. Nem tudok különösebben előzményekkel szolgálni. Kb két éve voltam ezelőtt...
Koronavírus elleni védőoltás aktív...
Tisztelt doktornő/doktor úr! Kaptam időpontot Pfizer-Biontech típusú vakcinára, azonban nem vagyok benne biztos, hogy megkaphatom-e, valamint a...
Thyreoiditis és terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hashimoto thyreoiditis, amire 25 ug (fél tbl.) L- Thyroxint szedek! Eddigi TSH értékeim mindig 1, 3 és 1, 5...
nyaki fájdalom
Tisztelt doktor nö-ur! Kérdésem az lenne, hogy pár napja a bal oldali nyaki részem fájdalmas, ha megnyomom érzem, hogy a fájdalom egy belsö pontrol...
Pajzsmirigy gyulladás göbökkel
Tisztelt Doktor Nő!   Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki. Annyit tudok, hogy...