• Magas prolaktin szint: A magas prolaktin szint okozhatja-e a cisztát

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő (Úr) ! 28 éves vagyok. Két évvel ezelőtt magas (4 –szeres) prolaktin szintet mértek egy vérvétel alkalmával. 2006 decemberében MR vizsgálaton voltam, ahol mindent rendben találtak. Elkezdtem a gyógyszer szedését,hogy csökkenjen a szint. 2007 márciusában megműtöttek petefészek- cisztával.( amit korábban felfedeztek),mert az utóbbi időben növekedésnek indultak. A gyógyszert 2007 júniusáig szedtem, a következő vérképnél jó prolaktin szintet találtak. A nőgyógyász javaslatára elkezdtem fogamzás gátlót szedni (hogy ne újuljon ki a ciszta) Ez év szeptemberében ismét magas (4-szeres) lett a prolaktin szintem. Az endokrinológus szerint azonnal abba kell hagynom a fogamzásgátló szedését .A prolaktin csökkentésére nem írt fel gyógyszert. A nőgyógyász szerint nem szabad abbahagyni, mert a cisztásodásra jó hatással van.(UH vizsgálat) Mivel ők a dolgot nem beszélték meg felkerestem egy másik endokrinológust, aki szerint nem kell abba hagyni a fogamzásgátló szedését, mert az természetes, hogy ezalatt magas a prolaktin –szint. Kérdéseim:- A magas prolaktin szint okozhatja-e a cisztát? - Kell-e ismét ettől tartanom? - Hagyjam –e abba a fogamzásgátló szedését? - Szabad- e tejterméket ennem?(A tejtől telítettség érzésem van, de a tejterméket nagyon kívánja a szervezetem) Köszönettel Várom Válaszát! Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a prolaktin témában

        Kedves Mária!

        A fogamzásgátló tabletták ösztrogén tartalma valóban a szérum prolaktin szint emelkedésével járhat az esetek többségében. 
        Véleményem szerint a fogamzásgátló szedését (amennyiben azt nőgyógyásza is javasolta) nem kell abbahagynia. A magasabb prolaktin szint nem hozható direkt ok-okozati összefüggésbe a petefészek cisztákkal, kiújulástól ezen ok miatt nem kell tartania. A tejtermékek fogyasztását illetően a bél laktáz hiánya állhat fenn (ami a tejben lévő tejcukrot bontja), ez okozhatja a telségérzést, puffadást. Kis mennyiségben azonban fogyaszthatja ezen termékeket. 

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-18 10:28:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés