Endometriózis és hipofízis adenóma kezelése

Kedves doktornő/úr! Kezdetektől rendszertelen mensesem, erős görcsökkel, hányással, hasmenéssel, migrénnel.Nőgyógyász 16 évesen fogamzásgátlót javasolt (Diane 35) .18 évesen orvost váltottam, aki a Diane abbahagyását javasolta.1, 5évig megállás nélkül véreztem, így újabb fogamzásgátlót javasoltak (Milligest) , melyet 21 éves koromban méhszájseb és P3 miatt nőgyógyász javaslatára abbahagytam.3 év kellett, hogy rendeződjön a ciklusom.24 éves koromban a totál tesztoszteronom alacsony (1.99 nmol/l a 9.9-27.8-as ref. tart) , ill a prolaktinom magas volt (419 mIU/l a 86-324-es ref. tart) . 27 évesen alhasi fájdalmak kezdődtek, kiderült, a bal petefészkem megnagyobbodott és policisztás.Pajzsmirigy hormonjaim rendben voltak, de a prolaktin magas volt (1644 mIU/l a 102-496-os ref. tart.) .Sella MR vizsgálat (Veszprém) negatív lett. Bromocriptint szedtem fél évig (napi fél tablettát) , így 200 mIU/l lett a prolaktin. A gyógyszer abbahagyása után ez emelkedett (450 mIU/l-ig) .Fájdalmaim, ill a petefészken lévő képlet és a magas ca125 érték (114 U/ml a 0.1-35-ös ref. tart) endometriózist valószínűsített, megműtöttek. A szövettan nem igazolta, viszont az operáló orvos 100%-ig biztos benne, hogy az volt (egy képletet a húgyhólyagról nem tudott eltávolítani) . A műtét után visszatértek a fej és hasi fájdalmak, prolaktin újra magas volt (1355mIU/l a 102-496-os ref. tart.) , újabb MR (SOTE) eredménye: „Kissé tömegesebb hypophysis állomány. A hypophysis állomány bal oldalán 3 mm nagyságú microadenoma lehetőségét felvető eltérés ábrázolódik.” Két célom van: élhető életminőség (melyet az endometriózis gátol) és gyermekáldás (melyet a prolaktinóma gátol) . Milyen lehetőségeim vannak? Ha sikerül csökkenteni esetleg gyógyszeresen a prolaktin szintet, egy esetleges terhességnél megnöveli-e a vetélés valószínűségét a gyógyszer abbahagyása, ill maga a terhesség növelheti-e az adenómát. Tapasztalatai alapján az én esetemben melyik gyógyszert preferálná az adenóma, ill endometriózis kapcsán és miért?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza prolaktin témában

Tisztelt kérdező!

Sajnos a kérdésére nem fogok tudni kielégítő választ adni, mivel én nem foglalkozom nőgyógyászai endokrinológiával. Ilyen szakrendelést javasolnék felkeresni. A Bromocriptin szedése elősegíti önnél a trhességet, hiszen azt a magas prolactin gátolhatja.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. szeptember 29., 20:05; Megválaszolva: 2014. október 06., 16:32
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Tejszerű csepp a mellbimbón
Tisztelt Doktornő! 21 éves lány vagyok, sosem voltam terhes, 1-1, 5 hónapja viszont azt vettem észre, hogy ha napi párszor megnyomom a mellbimbóm...
prolaktin hormon
Tisztelt Dr.Nő/Úr A kérdésem az lenne hogy 1162-es prolaktin értékre javasolnak gyógyszer szedést vagy nem? (bromociptin) 8 éve rendszeresen...
Magas prolaktin szint - táplálkozás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy egészségesen élő, fiatal nő vagyok, akinél 1, 5 hónappal ezelőtt a nőgyógyász által kért hormonvizsgálat...
Magas Prolaktin színt férfiaknál?
Tisztelt Doktor nő/úr! Vérvétel során megállapították, hogy a Prolaktin szintem magasabb mint a normális. (637 mIU/L) A vérvétel stresszes volt...
Impotencia!
Tisztelt dr Úr/ nő a problémám nagyon kellemetlen ugyan de már nem tudok mit tenni! kb fél egy éve eszre vettem magamon hogy nem kívánom a szexet és...