Nem sikerül teherbe esnem

Tisztelt Dr.Úr! Párommal gyermeket szeretnénk. Már lassan 2 éve próbálkozunk, de sajnos sikertelenül.35 éves múltam még nincs gyermekem.Ciklusaim szabályosak. Az elmúlt években 2 LEEP műtétem volt HPV 16 miatt.Szerencsére azóta 2 citológiai vizsgálatom is negatív.Hormonvizsgálatom eredményei: 3.napi: TSH: 2, 630 mIU/L (0, 400-4500) FSH: 8, 8 IU/L (2, 8-11, 3) LH: 4, 2 IU/L (0, 5-12, 0) Prolactin: 295, 0 mIU/L (40, 0-530, 0) Ösztradiol: 261, 0 pmol/L (0, 0-587, 0) Tesztoszteron: 1, 32 nmol/L (0, 70-2, 70) DHEA-S: 4, 07 umol/L (0, 95-11, 60) SHBG: 78, 6 nmol/L (18, 0-114, 0) AMH: 2, 24 ng/ml (1, 00-12, 60) Androsztend: 7, 7 nmol/L (1, 0-11, 5) 21.napi: Prolactin: 672, 0 mIU/L (40, 0-530, 0) Ösztradiol: 675, 0 pmol/L (101-905) Progeszteron: 52, 20 nmol/L (3-68) A 21.napi emelkedett prolactin szintre orvosom 0, 5 szem Bromocriptin szedését javasolta. Az egy évvel ezelőtt vizsgált 21.napi prolactin szintem szintén a felső határon volt.PRL: 30, 13 ug/L (3, 4-29, 9) Ekkor nem mondták, hogy nem jó az érték. Párom andrológiai és spermium vizsgálata is rendben van.Bár számszerű adatokat nem kaptunk, csak annyi van a papíron feltüntetve, hogy Normozoospermia. PCT vizsgálatunk is rendben volt. A következő menszesz után az átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy) is meg fog történni.Tavaly vizsgált TSh értékem miatt (a felső határon volt) 0, 25 L-Thyroxint szedek. A többi értékeim (T3, T4, anti TPO) jók. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint is mindenképp indokolt a Bromocriptin szedése akkor is ha a 3.napi PRL érték jó? Csak gyógyszeresen lehet csökkenteni? Lehet, hogy emiatt nem sikerül teherbe esnem? Ön szerint milyen vizsgálatokra lenne még szükség? Mit javasolna? Előre is köszönöm válaszát és segítségét. Köszönettel: Ágnes

Dr. Tekse István válasza prolaktin témában

Kedves Ágnes!

Amennyiben a Hycosy vizsgálat rendben lesz, úgy a párjának HBA-tesztet javasolnék.

A kissé emelkedett prolactin miatt elsősorban a labornak kellene megnéznie mennyi a prolaktinból az aktív prolaktin és ez alapján dönteni (egyébként ez Önnek nem áll a tehesség útjába) . Mastodynon cseppel is lehetne próbálkozni.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2017. szeptember 22., 21:54; Megválaszolva: 2017. szeptember 25., 10:45
Kérdések és válaszok: Egyéb
Herpesz vírus (vérvétel)
Kérdőjeles probléma
Mai válaszra kérdés
Allergi miatt szenvedek tanácsot...
Fáradékonyság, gyengeség...