• Corpus Pineale 1 cm cysta, látóideg ödéma, szédülés, magas prolaktin, hízás, migrén, látásprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Szakvéleményét szeretném kérni, illetve tanácsát, hogy tisztán láthassak az aktuálisan megkapott eredményeimmel kapcsolatosan, továbbá tudni szeretném a szükséges teendőket, illetve hogy mi vár rám mindezek tükrében. Megpróbálom nagyon röviden leírni hosszadalmas és egészségügyi problémákkal fűszerezett utóbbi 2 évemet: 2 éve erőt vettem magamon irodavezetői, stresszes munkahelyem mellett és elhatároztam abbahagyom a dohányzást, és egészséges, stresszmentes életet fogok élni. Ekkor így is mozgásszegény életmódom volt, csupán otthon "háziasszonymódban" működtem aktívan, emellett "irodista életmódot" éltem. Ezért is láttam úgy, hogy 22 évesen még rendbe tehetem testemet, hogy később ne a váróterembe kelljen majd várnom számos betegséggel. Ekkor sem voltam "kicsi" mindig is erős csontozatú, izmos (úsztam évekig) testalkat voltam, amire úgymond "évszakonként rakódtak a kg-ok, majd tavasz nyáron lefogytam ezt. Akkoriban voltam 180 cm, 98 kg (túlsúlyos, de a fizikumom erősnek bizonyult, nem okozott gondot egy nagyobb séta, vagy biciklizés, súlyzózás, edzés) Jól éreztem magam a bőrömben a fáradtság és a sok migrénes fejfájás ellenére, amelyet már gyermekkoromban meghatároztak. Nos, ahogy hoztam egy döntést az egészségem mellett, sajnos elindult egy lavina...: kialakult nálam a Hypertonia (140/100-as értékek naponta, és magas pulzus) erre kaptam 1/2 Nebivololt a háziorvosomtól, de egyre több stressz és munka jellemezte a mindennapjaim, és elindultak felfelé a kg-ok, többször említette a háziorvosom, hogy igen igen a dohányzás után biztosan felborult a hormonháztartásom, ne egyek annyit. Szedtem a Nebivololt, elküldtek EKG-ra mert sok mellkasnyomásom, és szívdobogásérzésem volt, megsemmisülés érzéssel karöltve, főleg éjszakánként, volt is egy időszak amikor csak Frontinnal tudtam aludni. Ezt az időszakot követte saját döntés alapján magánúton egy kardiológiai kivizsgálás, amely következtében: EKG, terheléses EKG, szívUH és fél évre rá egy kardioér vizsgáló mellkas CT is készült, mert az orvos azt gyanította panaszaim okán, hogy lehet kardioér szűkűletem lesz, és fél évig szedetett velem Moduxint, Zylttet és Vition szívvitamin. Egyre gyengébbnek éreztem magam, jöttek a kg-ok a diéta ellenére, több lett a mellkasnyomás, és társult akkor egy újabb tünet: SZÉDÜLÉS, amely hatására többször nekidőltem a falnak, és homályos remegő látás, ehhez társult még nagyon erős koponyaterji vagy oldali nyomás és migrén, szemfájdalommal. Ilyenkor az Aspirin helyrehozott, de volt, hogy 2 napig kínzott ez a fájdlaom ilyenkor a szédülés a látásgond erősödött. Bekerültem mentővel a kórházba mert egy nap rosszul lettem ilyen tünetekkel, plusz 180/110-es vérnyomásom volt. Mire beértek velem a kórházba leljebb ment tensiumin hatására. Itt neurológus főorvos vizsgált meg, aki elküldött natív fej CT-re amely negatívnak bizonyult, így a szivemre kötötte, hogy ezen tünetekkel menni kell tovább, és javasolt: kontrasztanyagos koponya, és agyalapi mirigy MR-t. Továbbá azt mondta teljesen indokoltan szedem ezeket a szívgyógyszereket, ez nekem csak nyűg (de ekkorra a súlyom már felment a 2 év alatt 98-ról 120 kg-ra és egyre nehezebb volt a mindennapok) Nos nem az az alkat vagyok akin ez meglátszik, magas vagyok, úgymond "nagyobb darab", de teljesen arányos, azonban hasra kezdtem el hízni, ez korábban sose volt jellemző mert körte alkat vagyok, de tanácsára elhagytam lassan 4 hónapja ezeket a gyógyszereket és a szívem azóta sokkal többet bír, többet sétálok, jobban bírom a terhelést. Azonban jártam laborban, ott kibukott, hogy a Prolaktin szintem 2xese a referencia értéknek, így voltam ezzel nőgyógyásznál ahol minden rendben volt, csak közölte a Doktor Úr, hogy jelenleg meddő állapotban van a szervezetem, menjek tovább Endokrinológushoz. Tovább mentem és az Endokrinológus részletesebb labort nézett nekem, amelyben a Prolaktin és Inzulin magasnak bizonyult. Vércukorterhelésen kijött eredményem azonban elfogadható szerinte és nem magas. Megcsináltattam a kontrasztanyagos koponya és agyalap mirigy MR-t, melynek eredményével megkért az Endokrinológus, hogy keressek fel mielőbb Neurólógus szakorvost, amelynek eredménye: "A Corpus Pineale-ban egy 1 cm-es cysta látható, mely körül oedema nincs." Ennek tükrében még elküldött szemész főorvoshoz, aki azt mondta: nagyon fényérzékeny a szemem, gyulladt erre cseppeket írt, illetve azt mondta a bal oldali látóidegemen van egy "oedema", de ezt ő a cystanak tudja be, kérjem ki neurológus véleményét. Most tartok itt. Napi tüneteim: kínzó fejfájás, változóan: vagy homlok, vagy halánték, vagy fejtető, vagy hátsó koponya nyomás, területenként változik a fájdalom helye, és 2-3 napig kínoz, majd alább hagy, nincs az a gyógyszer amely elnyomja, maximum, ha szerencsés napom van akkor tompítja, és társul hozzá a szédülés, a homályos olykor remegő látás. A folyadékbevitelre nagyon figyelek: 3-4 L egy nap, és C-vitamint is szedek rendszeresen. Igyekszem rengeteg rostosat, és fehérjét enni, súlyom ennek ellenére változatlan, pedig fél éve diétázok, viszont erre az endokrinológus gyógyszert akar majd írni nekem, illetve dietetikushoz és gasztroenterológushoz akar még elküldeni, továbbá olykor olykor kiújuló szívritmusgondjaim miatt gondoltam a kardio gyógyszerek elhagyása utáni 24 órás Holter vizsgálatra. Kérdésem most az lenne, hogy Doktornőnek mi a véleménye az eredményeimmel kapcsolatban? Gondolok itt a Cystára, mi vele a teendő, mikor és hogyan kell ezzel foglalkoznom? Befolyásolhatja ez a cysta a hormonproblémáimat, ezáltal a súlygyarapodást és a kínzó fejfájást, szédülést, továbbá a látóidegemen kialakult ödémát? Mit tehetek? Bármilyen tanácsát a kórképemmel kapcsolatosan nagyon szívesen veszek, mert 1 éve rosszul vagyok, és nagyon szeretném visszanyerni az alakom, a fizikumom, és szeretnék szédülés és fejfájás, látásgond nélkül élni. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Krisztina

        Dr. Fáklya Mónika válasza a túlsúly, témában

        Kedves Krisztina! A corpus piineale cysta az esetek túlnyomó többségében teendőt nem igénylő eltérés. Biztos vagyok benne, hogy szerteágazó panaszait nem az okozza, hanem az extrém túlsúly miatt kialakult magas vérnyomás, ami a fejfájását, a magas inzulin és prolactin szinteket is magyarázza. Ilyen nagy túlsúlynál már kialakulhat a PCOS is és ez okozza a fenti hormoneltéréseket. Biztosan nem lesz kellemes, amit írok, de véleményem szerint mindenki le tud fogyni, aki igazán akarja és nem önfelmentéseket keres. A stressz persze bizonyos embereknél vigasz nassolást és evést vált ki, de ezt akarattal át lehet törni. Ön még nagyon fiatal, hogy kifogásokkal áltassa magát, hogy nem megy a diéta. Megy, ha komolyan veszi, elmegy dietetikushoz, elmegy mozogni. A befektetett munka megtérül és a panaszai is meg fognak szűnni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2018. május 25., 13:43; Megválaszolva: 2018. június 04., 22:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: