Inzulinrezisztencia szülés óta?

Tisztelt Szakértő! Szülésem óta (4 éve) küzdök túlsúllyal (kb 15 kg), amit szigorú diétával és mozgással sem tudok leadni. Már szinte mindent kivizsgáltak, az IR viszgálatra csak most került sor. Az eredményeim: éhgyomri glucose: 6 60 perces: 10, 6 120 perces: 5, 8 éhgyomri inzulin:7, 1 60 perces: 70, 2 120 perces: 35, 2 HOMA: 1, 89 3 éve átestem egy melanoma műtéten, valószínűleg terhességi, hormonális melanóma volt, amit az orvosom nem vett észre időben. Emiatt hormontartalmú gyógyszert nem kaphatok. Újabb terhességre engedélyt kaptam, de csak ha nem kapok hormonkészítményt. A leletem alapján IR áll-e fenn nálam és ha igen, akkor mivel kezelhető? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a inzulinrezisztencia vizsgálat témában

Kedves Kérdező! A hétvégén részt vettem a Magyar Endokrinológiai Társaság kongresszusán Pécsett.Sajnos még köztünk sincs igazán megegyezés arról, hogy hogyan számszerűsithető az IR... Egy előadás arról szólt, hogy a HOMA határát lejjebb, kb 1, 8-ra kellene levinni. Nos akkor Ön is az, igaz épp csak hogy.. A korábban 4 feletti értéknél viszont nem az.... De én mint már több válaszomban is hangsúlyoztam, nem a laboreredményeket szeretem kezelni, hanem a pácienst. Fontos lenne tudni a következőket:Mennyi az ön súlya, rendszeres-e a menstruációja, van-e fokozott szőrnövekedése, milyen a petefészek UH képe, ellenőrizték-e a pajzsmirigy hormonokat, hogyan táplálkozik, hogy nem tud fogyni, milyen gyakran és milyen intenzitással mozog A metformin nem hormontartalmú készítmény, többen úgy vélik, ha hat, akkor van IR....Sőt a melanomára utalva, a metforminnak még daganatképződést gátló hatása is van.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. június 10., 20:18; Megválaszolva: 2014. június 10., 23:11
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás