inzulinrezisztencia, súlyprobléma, pajzsmirigy

Folyamatos hízás miatt, pajzsmirigy alul működésem is van, inzulinrezisztencia vizsgálatot végezetek. Értékeim: glükoz 0': 6, 6 mmol/L, 60':10, 3, 120': 6, 3; inzulin terhelés 0': 23, 2 mIU/L, 60': 229, 4mIU/L, 120': 152, 3 mIU/L, HOMA-IR 6, 8. Érdekelne, hogy ezek az értékek normálisak, vagy inzulinrezisztenciám van és mi a további teendő.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a inzulinrezisztencia vizsgálat témában

Az Ön éhomi vércukra magas, 6 mmol/l feletti, de még 7, 0 mmol/l alatt van, vagyis nem éri el a cukorbetegsség kritériumát,. Ezt szakmai nyelven " károsodott éhomi vércukor"-nak hívjuk. A 120 perces vércukorértéke normális. A 4 feletti HOMA érték ( amit az éhomi vércukor- és inzulinszintből határoz meg egy képlet ) azt mutatja, hogy ehhez a magasabb éhomi vércukorértékhez is már több inzulint kell termelni a szervezetének, vagyis nem hat megfelelően az inzulin, amit inzulin-rezisztenciának hívunk. Nagyon fontos a pajzsmirigy hormonszint megfelelő beállítása és amennyiben túlsúlya van, akkor a testsúly csökkentése. Javasolt az un. alacsony glikémiás indexű un. GI diétára való áttérés és a rendszeres aerob testmozgás.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. április 09., 13:48; Megválaszolva: 2014. április 13., 23:08
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése