Kóros szőrnövekedés

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 2010 nyarán PCO-t állapítottak meg nálam. Szeretném megkérdezni, hogy melyik hormonok lehetnek felelősek a fokozottabb szőrnövekedésért? Az androgén hormonjaim normálisak. Tesztoszteron: 0, 902 nmol/L, SHBG: 18, 16 nmol/L (ez kicsit alacsony) , androsztendion: 2, 5 ug/L, DHEA-szulfát: 6, 28 umol/L. Az androsztendion szintje a felső határ közelében van, ez lehet az oka? Hogy lehetne kideríteni az okát? Vagy nem is hormonok okozzák,? Nincs IR-em, de pajzsmirigy alulműködésem és hyperprolactinaemia-m igen. Nagyon elszomorít, olyan helyeken vagyok szőrös, ahol egy nőnek nem kellene. Köszönöm előre is a segítségét! Tisztelettel: B. Zita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza PCOS témában

Tisztelt kérdező!

A nőknél a test elülső középvonalában megjelenő szőrzetért androgénhormonok a felelősek. Ez a tesztoszteron AD, és DHEA-S. Mivel önnek az SHBG szintje alacsonyabb (szexhormon kötő fehérje) , ami a szabad hormon szintet növeli arányaiban, az a hormonmennyiség ami önben van, nagyobb hatást tud kifejteni. Ezt a csökkenést többnyire túlsúly okozza. A hypothyreosis okozhat prolactin szint emelkedést, de a PCOS is növeli a prolactin szintet. A pajzsmirigyét rendbe kell tenni és utána ellenőrizni a prolactint. Ennek függvényében dől el, hogy van-e teendő. Ha ön túlsúlyos, javasloma testsúly csökkentését és a fokozott aerob testmosgást.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. szeptember 11., 19:01; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 23:49
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pco Ir kezelese gyogyszernelkul
Pco es Ir gyanuval kuldtek tovabbi hormon vizsgalatokra, az orvos azt irta a papiromra ha beigazolodik alacsony hormontartalmu fogamzasgatlot fog felirni. Nem...
Pcos beteg vagyok?
Tisztelt Dr.Nő! Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy a leleteim alapján utal e bármi arra hogy pcos betegségem lenne? ezek a 3.napi eredményeim:...
TSH - gyógyszer
Kedves Doktornő! 3 éve járok endokrinológushoz PCOS szindróma miatt (Meforalt szedek + diéta) , illetve nemrég kiderült, hogy enyhe pajzsmirigy...
PCOS(policisztás ovárium szindróma)
Kedves szakértő! Segítséget szeretnék kérni nem régiben PCOS-t diagnosztizáltak. Két nőgyógyász uh vizsgálata és Hasi kismedencei MRI...
Kóros szőrnövekedés: PCOS miatt?
Tisztelt Doktornő! A problémám kb. 17 éves koromban kezdődött. A menstruációm rendszeresnek mondható volt, de néha elég hosszú, 35 napos...