Pajzsmirigy alulműködés hullámzó tünetekkel

Tisztel Doktornő! A múlt héten voltam endokrinológusnál, aki pajzsmirigy alulműködést állapított meg. Eddigi eredményeim (zárójelben a ref. tartományok): január 26.: TSH - 3, 68 (0, 27-4, 2) ; május 18.: TSH - 7, 13 (0, 27-4, 2) ; T4 szabad frakció - 12, 18 (12-22) ; T3 szabad frakció - 4, 26 (3, 1-6, 8) ; július 25.: TSH - 3, 49 (0, 27-4, 2) . A januári vizsgálat a szokottnál erősebb menstruáció, a májusi pedig 1 éve ötödik ízben visszatérő arcüreg gyulladás miatt történt. A júliusi -ha szabad így mondanom- saját kíváncsiságomból. Az endokrinológus július 23-án a januári és a májusi leletet látva állapította meg a pajzsmirigy alulműködést, Letrox 50-et írt fel, és 3 hónap múlva kell visszamennem hozzá, TSH, T3, T4, anti-TPO friss eredménnyel (ehhez kaptam beutalót) . A kapott leleten szerepel még: nyakkörfogat 35, 5 cm, tapintással kóros nem észlelhető, RR: 105/67 HGmm, P: 83/min. Tünetek, amiket észleltem: 2-3 hetes ciklusuokban hullámzó erős fáradtság-érzés, illetve május tájékán hízás (2 kg, ami júniusban diéta nélkül \"lekopott\") , illetve az említett kissé erősebb menstruáció és az arcüreg gyulladások. Első kérdésem, hogy szokott-e ez a betegség így hullámzani, gondolok itt a tünetekre és a TSH értékre, ami szigorúan nézve csak májusban volt magas? Második kérdésem, hogy szükségesek-e egyéb vizsgálatok a betegség hátterének tisztázására, vagy az eddig történt vizsgálatok elégségesek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza pajzsmirigy alulműködés témában

Tisztelt Kérdező,

Első kérdésére a válasz hogy az Ön szavaival éljek szokott-e „hullámzani” a pajzsmirigy funkció: a szervezet szükségleteinek megfelelően a hormonértékek változnak, emiatt rendszeresen kell ellenőrizni, amennyiben már korábban szedett Letroxot akkor annak a dózisát csökkenteni, növelni vagy változatlanul hagyni figyelembe véve a labor eredményt (sTSH, fT4, fT3) és természetesen a tüneteket (fogyás, hízás, betegségek) , amennyiben még nem szedett gyógyszert elkezdeni a kezelést. A kezelőorvosa valószínűleg a májusi eredmény, a hízás (bár diéta nélkül lefogyott) , visszatérő arcüreggyulladás miatt döntött a hormonpótló kezelés mellett, hogy szükséges-e további dózis módosítás kezelőorvosa vissza is hívta Önt három hónap múlva kontrollra. Figyelembe véve korát, az Ön esetében a pajzsmirigy működés változásának gyakori oka az úgynevezett Hashimoto thyreoiditis, erre vonatkozóan fognak laborvizsgálatot (anti-TPO) végezni, esetleg még ki lehetne egészíteni a vizsgálatot nyaki ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy méret pontos megítélése miatt, de nem feltétlenül szükséges.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 01., 14:05; Megválaszolva: 2012. augusztus 06., 07:35
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...