Crohn-betegség és a torokmandula

Tisztelt Doktornő/úr! Tavaly nyáron diagnosztizáltak nálam Crohn-betegséget, azóta gyógyszert szedek (Pentasa Sachet, mesalazin hatóanyaggal) . Nemrég a barátom és én is nagyon megbetegedtünk (együtt élünk) , mindkettőnknek torokgyulladása van. A barátom már előtte is járt orvosnál, már lassan 3 hete beteg, aztán amikor engem is legyűrt a torokgyulladás, elmentünk ugyanahhoz a körzeti orvoshoz, akinél ő már járt korábban. A doktornő azt mondta nekem, hogy korábbi mandulagyulladások nyomait látja, hegeket (azt hiszem, ezt a szót használta) , és hogy szerinte érdemes lenne felkeresnem egy fül-orr-gégész szakorvost, vagy konzultálni a gasztroenterológusommal, mivel szerinte a mandulám egy góc a szervezetemben, amit jó lenne eltávolítani a Crohn miatt. Sajnos nem nagyon értem az összefüggést a két dolog között, így remélem, Ön segíthet megérteni, ha egyáltalán tényleg van összefüggés a két dolog között. Valóban lehetséges, hogy az úgymond "heges" mandulám/manduláim valamiféle negatív hatással vannak a Crohn-betegségemre? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Crohn témában

Ha felmerül a mandulák krónikus gyulladása (magas AST-érték, esetleg genny ürülése) , akkor az tényleg góc-betegséget okozhat (izületi gyulladások, hajhullás, stb.) Ez esetben érdemes a mandulákat eltávolíttatni, de ezt fül-orr-gégész szakorvosnak kell eldöntenie. A Crohn-betegség ugyan immunbetegségnek számít, de nem igazán van kapcsolata a "heges" mandulákkal.

Kérdés: 2011. február 07., 00:30; Megválaszolva: 2011. február 07., 21:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák