Hirdetés
      • cöliákia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 43 éves nő vagyok, a problémám 40 évesen kóros fogyással (35 kg) kezdődött, ami mellé idegrendszeri tünetek is társultak később (ataxia). Emlékeim szerint egész életemben, gyerekkoromtól kezdődően voltak székrekedéses panaszaim. Felmenőim között a nagymamámnak, és az édesapámnak is voltak hasonló tünetei, amelyeket később idegrendszeri tünetek is társultak, konkrétan a járásbizonytalanság és egyensúlyzavar. A kivizsgálásom kizárólag az idegrendszeri tünetekre terjedt ki, koponya mr, ahol 3 agyi gócot mutatott, a likvor intratekális humorális immunválasz jeleit. A vérkép hypokalémiát. Az eredmények számos idegrendszeri diagnózishoz vezettek, amelyek sorra megdőltek, amíg internetes tájékozódásom során a lisztérzékenység tüneteire bukkantam, amely okozhat idegrendszeri tüneteket. Kérdésem a következő: a tüneteim utalhatnak cöliákiára? Ha a gluténfogyasztás a felelős a tüneteimért, maradandó vagy visszafordítható-e a folyamat? Egy éve vagyok gluténmentes diétán, emésztési tüneteim elmúltak, de a járásbizonytalanság mindmáig fennáll. Várhatók-e javulást a diétától, ha igen, mennyi idő után? Tisztelettel köszönöm a válaszát!: andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a coeliakia témában

        Tisztelt Andrea! Cöliákiában valóban előfordulhatnak idegrendszeri tünetek, de a coeliakia diagnózisa mindenképpen orvosi vizsgálatot követően állítható fel (vérvétel specifikus antitestek kimutatására). Ha ezek pozitívak endoszkópos vizsgálat során a nyombél nyálkahártyájából mintát vesznek, és ennek szövettani vizsgálata is szükséges a korrekt diagnózishoz. Gluténmentes diétát csak ezután szabad elkezdeni. A coeliakia diagnózis egy életre szól, ezért nagyon fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése, a diagnózis kimondása előtt! Óva inteném önt attól, hogy internetes információk alapján állítsa fel saját magánál a diagnózist, még akkor is, ha alapos gyanú merül fel önben az idegrendszeri és emésztési panaszainak összefüggésével kapcsolatban! Mihamarabb keressen fel gastroenterológust, aki segíthet Önnek tisztázni a kérdést.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. június 21., 15:20; Megválaszolva: 2012. június 23., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 68 éves férfi vagyok. 2009 ben volt egy Helicobacter Pylori fertőzésem. Antibiotikumos kezelés után további kezelésére felírtak Pantacid Flux 40mg. tablettát és mellette még minden nap orvosi javaslatra ettem a brokkoli...
        Jó napot! Gyomorfájdalmaim voltak és pirosas habos nyált köptem. A háziorvosom Esomeprazol 40 mg-ot írt fel esténként 1 szemet. 2 hétig szedtem amikor gyomortükrözésen nyelőcső gyulladást és túlzott savtermelést állapított meg az orvos....
        Tisztelt Doktor úr! 51 éves mozgássérült férfi vágyó egy baktérium kezelés miatt Tienam infúziót kaptam egyhéten keresztűl napi háromszor. Szerdán jöttem ki a kórházból azóta feszűl, fáj a gyomrom a beleim, a nyelvem vörös és nincs...
        Tisztelt doktornő! Panaszaim mostmár 2 hónapja tartanak, elég stresszes időszak van mögöttem, emiatt pánikrohamaim voltak. Elmentem rengeteg orvoshoz, pszichiáternél is voltam, aki kevert szorongásos depressziót állapított meg. A pánikrohamaim...