cöliákia?

Tisztelt Doktor úr! 43 éves nő vagyok, a problémám 40 évesen kóros fogyással (35 kg) kezdődött, ami mellé idegrendszeri tünetek is társultak később (ataxia) . Emlékeim szerint egész életemben, gyerekkoromtól kezdődően voltak székrekedéses panaszaim. Felmenőim között a nagymamámnak, és az édesapámnak is voltak hasonló tünetei, amelyeket később idegrendszeri tünetek is társultak, konkrétan a járásbizonytalanság és egyensúlyzavar. A kivizsgálásom kizárólag az idegrendszeri tünetekre terjedt ki, koponya mr, ahol 3 agyi gócot mutatott, a likvor intratekális humorális immunválasz jeleit. A vérkép hypokalémiát. Az eredmények számos idegrendszeri diagnózishoz vezettek, amelyek sorra megdőltek, amíg internetes tájékozódásom során a lisztérzékenység tüneteire bukkantam, amely okozhat idegrendszeri tüneteket. Kérdésem a következő: a tüneteim utalhatnak cöliákiára? Ha a gluténfogyasztás a felelős a tüneteimért, maradandó vagy visszafordítható-e a folyamat? Egy éve vagyok gluténmentes diétán, emésztési tüneteim elmúltak, de a járásbizonytalanság mindmáig fennáll. Várhatók-e javulást a diétától, ha igen, mennyi idő után? Tisztelettel köszönöm a válaszát!: andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza coeliakia témában

Tisztelt Andrea!

Cöliákiában valóban előfordulhatnak idegrendszeri tünetek, de a coeliakia diagnózisa mindenképpen orvosi vizsgálatot követően állítható fel (vérvétel specifikus antitestek kimutatására) . Ha ezek pozitívak endoszkópos vizsgálat során a nyombél nyálkahártyájából mintát vesznek, és ennek szövettani vizsgálata is szükséges a korrekt diagnózishoz. Gluténmentes diétát csak ezután szabad elkezdeni. A coeliakia diagnózis egy életre szól, ezért nagyon fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése, a diagnózis kimondása előtt!

Óva inteném önt attól, hogy internetes információk alapján állítsa fel saját magánál a diagnózist, még akkor is, ha alapos gyanú merül fel önben az idegrendszeri és emésztési panaszainak összefüggésével kapcsolatban!

Mihamarabb keressen fel gastroenterológust, aki segíthet Önnek tisztázni a kérdést.

Kérdés: 2012. június 21., 15:20; Megválaszolva: 2012. június 23., 11:39
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor és vékonybéltükrözés
Tisztelt Doktor úr! Felszívódási zavar irányában felsőtápcsatorna vékonybél biopsiát kell, hogy elvégezzenek nálam, mert lefogytam és nem...
Gluténérzékenység
Tisztelt Doktor úr! Szeretném kikérni a véleményét a következő kérdésben: Folyamatos díszkomfortérzés, rosszullét, alacsony folsav- és...
Lehetek Crohn beteg?
Tisztelt Doktor! Nem régiben gyommortükrözés során kiderült cölikáliás gluténérzékenység. Azonban azóta új panaszaim jelentkeztek kismedencei...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...