Gyomor és vékonybéltükrözés

Tisztelt Doktor úr! Felszívódási zavar irányában felsőtápcsatorna vékonybél biopsiát kell, hogy elvégezzenek nálam, mert lefogytam és nem tudjuk mi okozza, hogy nem tudok visszahízni a normál testsúlyomra, bármennyit is eszek. Az lenne a kérdésem, hogy 2021.07.12.-én kaptam kézhez az alábbi értékeket, és én azóta teljesen kizártam a glutént az étrendemből, szigorú gluténmentes diétát tartok 11 napja, de még semmit sem sikerült visszahíznom. A felsőtápcsatorna vékonybél tükrözésre pedig 2021.07.29.-én 6 nap múlva kerülne sor. Az lenne a kérdésem, hogy: 1) ha most ismét elkezdek glutént enni, akkor adhat álnegatív eredményt a tükrözéses vizsgálat a lisztérzékenyéget illetően? 2) illetve adhat e álnegatív eredményt a felszívódási zavar prognózisában a biopsia, ha valami más okozza a panaszt? Kiderül-e hogy a felszívó felület csökkent-e? Köszönöm szépen! Hisztamin intolerancia (DAO) 7,6 U/mL * 10,0 - 100,0 Cöliákia szûrõteszt (tTGIgG+tTGIgA) TTG szûrés 16,4 U/mL * 0,0 - 15,0 tTG IgA 11,5 U/mL negatív: < 10 U/mL határérték: 10 - 20 U/mL pozitív: > 20 U/mL tTG IgG 2,6 U/mL negatív: < 10 U/mL határérték: 10 - 20 U/mL pozitív: > 20 U/mL Széklet kalprotektin: kvantitatív 17,6 ug/g 0,0 - 50,0 negatív: < 50.0 ug/g gyengén pozitív: 50.0 - 200.0 ug/g pozitív: > 200.0 ug/g C reaktív protein (CRP) 1,20 mg/L 0,00 - 5,00 ----------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza coeliakia témában

A labor alapján a hisztamin intolerancia egyértelmű, de a coeliakia inkább csak gyanús (negatív illetve határérték eredmények). 2 hét gluténfogyasztást szoktunk javasloni a diagnosztika előtt, szerintem a rövidebb gluténterhelés még okozhat álnegatív leletet. Ha valóban aktív lisztérékenység áll fenn, akkor a vékonybél-biopsziából a boholyatrophia látható (a felszívódási zavart okozva).

A 11 napos gluténmentes diéta alatt még ne várjon súlygyarapodást (ráadásul a gluténmentes diéta általában energiaszegényebb).

Kérdés: 2021. július 23., 12:30; Megválaszolva: 2021. július 24., 11:57
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gluténérzékenység
Tisztelt Doktor úr! Szeretném kikérni a véleményét a következő kérdésben: Folyamatos díszkomfortérzés, rosszullét, alacsony folsav- és...
Lehetek Crohn beteg?
Tisztelt Doktor! Nem régiben gyommortükrözés során kiderült cölikáliás gluténérzékenység. Azonban azóta új panaszaim jelentkeztek kismedencei...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...
Cölliákia gyanúja
Tisztelt Dr úr! 2 dologban kérném a véleményét. 1: Vashiány és gyomorégés panasszal fordultam orvoshoz, aki gasztorszkópiát csinált. Ennek...