Mitől lehet ez?

Üdvözlöm Doktor Úr! Röviden leírom az előzményeket.: 25 éves, fiatal nő vagyok, férjezett. Házasságom jó, de egyéb problémák, pl. anyagi, ill. családi gondok miatt mindketten stresszesebb életet élünk. Szoktak néha migrénjeim is lenni, de ezeken kívül semmi más problémám nincs. Mensesem 2019. őszéig szinte mindig rendezett volt. 2012-től, tehát 17 éves korom óta szedem a Volina nevű kombinált fogamzásgátlót, mert súlyos gerincferdülésem miatt nem szeretnék gyermeket, a férjem pedig elég sok mindenre allergiás, sajnos pl. az óvszerre is, ezért szedem ezt a tablettát. Egészen 2019 őszéig nem volt semmi problémám. Mindig keddenként kezdtem szedni a tablettát, és a ciklus végén, az utolsó tabletta beszedése után 3 nappal, szinte mindig napra, sőt órára pontosan, csütörtök reggel, vagy kora délelőtt jött meg a megvonásos vérzésem. Problémáim tavaly ősztől kezdődtek, először azt vettem észre, hogy a tablettamentes időszakban egyre pontatlanabban jött meg, volt, hogy csütörtök helyett pénteken, vagy akár szombaton. Ez tünt fel először. Azóta olyat is tapasztaltam, hogy régebben, mikor megjött, egyik hónapban bal oldalon, másik hónapban jobb oldalon fájt a hasam, viszont tavaly óta, amióta szokott késni, szinte kivétel nélkül mindig jobb oldalt fáj a hasam. 2019. decemberében elmentem nőgyógyászhoz, aki rendesen megvizsgált. Volt ultrahang, és megcsinálta a rákszűrést is, aminek eredménye P1. Viszont a vizsgálat után a következő megvonásos vérzés már 3 napot késett, és mielőtt megjött, az előző két napon ilyen hígabb, rózsaszínes váladék távozott, aminek igen kellemetlen, rothadó szaga is volt. Ekkor ilyedtem meg, felhívtam a nőgyógyászt, de ő azt mondta, hogy nincs nagyobb baj, bakteriális fertőzés, amire nekem is, és páromnak is Klion tablettát írt fel, amit be is szedtünk. Azóta fél év telt el, ilyen váladékozást, és szagot nem tapasztalok, de a megvonásos vérzésem azóta is össze-vissza, később jön meg. Ugyanakkor olyat is tapasztalok még, hogy tavalyig mielőtt megjött, előtte egy héttel már megduzzadtak a melleim, és érzékennyé váltak, de mostanában ezt sem tapasztalom, inkább még összefelé mennek. Ez jelezhet valami problémát, vagy nem kell aggódnom? Ezek lennének még a kérdéseim.: 1. Előfordulhat, hogy a bal oldali petefészkem nem, vagy nem jól működik? 2. Így, 8 év után folytathatom-e a fogamzásgátló szedését, vagy abba kellene legalább egy időre hagynom? 3. Olyat olvastam, hogy létezik un. egykomponensű fogamzásgátló is, aminek kevesebb a káros hatása, pl. nem okozhat trombózist később sem. Igaz ez? 4. Lehetséges valamilyen ciszta, vagy bármilyen elváltozás a petefészkekben, vagy máshol? Vagy ezt decemberben látta volna a nőgyógyász a vizsgálatkor azzal a mikroszkópszerű műszerrel, amivel megvizsgált? 5. A migrének miatt egyáltalán szedhetem a Volinát, vagy tényleg egykomponensű tablettára kellene váltanom? (Én a tablettában bízom csak meg.) Válaszát köszönöm. Tisztelettel: D Sné

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Kiss György válasza a Mitől lehet ez ? témában

Tisztelt Hölgyem ! A fogamzásgátló tabletta szedésével a petefészkek petesejt termelését függesztjük fel, nincs mi megtermékenyüljön, tehát a fogamzásgátlásunk hatásos. Tovább folytatva: a tabletta szedésével a vérben mesterségesen létrehozott hormonszint, a méhnyálahártya szerkezetét is átalakitja igy, ha a mesterségesen fenntartott vérbeli hormonszintben bármilyen változás jön létre akkor a megvonásos vérzés milyensége, mennyiségében és jelentkezési idejében is zavar állhat be. Tanácsom, hüvelyi ultrahang vizsgálat / a bal oldali petefészek állapotának megállapitására és az esetleges petefészek cysta kizárására /. - Felmerülhet a hormonális fogamzásgátlás átmeneti felfüggesztése / legalább fél év / - Egyfázisu fogamzásgátló valóban létezik. -A thrombozis hajlam tisztázása miatt a Leiden mutatió meghatározást javaslom/vérvétel / Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2020. június 06., 22:17; Megválaszolva: 2020. június 07., 12:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem