PSA érték, gyomorfájdalom mitől lehet

Tisztelt Nagykálnai Dr Úr! A férjemnek prosztatarákja van csontáttétekkel. Másfél év hormonkezelés után megkapta az első kemo /txt/b/kezelést. A mellékhatások tűrhetőek voltak, kivéve a gyomor és has fájást. Mi okozhatja a hasfájást? Lehet, hogy a második kezelés után több lesz a mellékhatás? 10 kezelés lesz, egyenlő vagy nagyobb dózist fog kapni? Hogyan lehet csökkenteni a mellékhatást? Van 2 /40 és 42 éves/ fiam. Most nézettek PSA-t, ami 0, 7 és 0, 5 volt. Ön szerint ebben a korban ez az érték jónak, vagy rossznak mondható? Tudom 0 - 4 jó. Milyen időközönként ajánlott szűrésre menniük? Válaszát köszönöm: bjné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza prosztatarák témában

Kedves Asszonyom!

Férjénél prosztatarák kezelése folyik.Kemoterápiát is kapott.

A mellékhatások közül kiemeli a gyomorpanaszokat. Nem véletlenül a csontáttétekre kapott gyógyszer okozza inkább ezeket?

Például Bondronát, vagy Bonefos készítményeket is kap a csontok miatt?

Szájon át szedve a fentieket bizony gyomor-problémák jelentkeznek elég sokszor. Ezért a csontáttétek ellen is érdemes lenne intravénás (infúziós) gyógyszereket kapni (pl. Zometa) , ha már úgyis infúziós kemoterápiát kap.

Más:

Hasonló cipőben járunk, nekem is van egy 44 és egy 42 éves fiam.

Rendszeres, "szűrés" jellegű (panaszok nélküli) vérvételek ilyen korban még nem szükségesek. Férfiak vizelési, egyéb altesti panaszai esetén persze le kell venni egy nagy vérképet - benne a PSA-t is. A referencia tartomány laboronként változik, de 4-ig általában elfogadható.

Kézcsók

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2011. szeptember 15., 11:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 18., 22:10
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Prosztatarák és csontáttétek
T.Nagykálnai Dr Úr! 70 éves férjem 4 éve prosztatarákos csontáttétekkel. Kapott hormonkezelést, majd kemókat, de egy idő után a PSA mindig...
Prosztatarák és hormonterápia
Édeapámnál rosszindulatú prosztatarákot diagnosztizáltak, hormonterápiát és gyógyszert javasoltak neki, a Gleason 3+3, PSA: 11, 92, a mirigyek...
Áttétes prosztatarák
Tisztelt Dr.Nő! A férjemnek prosztatarákja van áttétekkel. A csontokban a májkapuban a tüdőn és elszórtan különböző helyeken.Jelenleg...
Prosztatarák után úszás
TISZTELT DOKTOR NŐ/ÚR! TÖBB KÉRDÉST SZERETNÉK FELTENNI.ÉDESAPÁMNÁL NYÁR ELEJÉN DIAGNOSZTIZÁLTÁK A PROSZTATA RÁKOT. A PSA ÉRTÉKE 48...
Csontáttétes prosztatarák
Dr. Nagykálnai Tamás Úr! Férjem 59 éves, s 11 hónappal ezelőtt műtötték prosztatarákkal. A kórházból ahogy hazajött, elkezdte szedni a grommar...