Nyelőcső daganat

Nyelőcsődaganatom van. 23 sugár és 8 kemoterápiás kezelést kaptam. Eddig nem volt mellékhatása, de az utólsó kezeléseknél elkezdtem köhögni, jön fel a slejm és hörgő hangok, zihálás hallatszódik. Belgyógyász szerint nincs se fázás, se tüdőgyulladás. Ez lehet-e a kemoterápia mellékhatása. Mikor múlik el? El múlik-e magától?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza kemoterápia témában

Most fejezte be a sugárkezelést és a kemot is.

Ha nem mondták volna, ez igen-igen megterhelő kezelés volt - de nincs más mód.

A sugártól "gyulladás"-szerű kép alakul ki a nyelőcsőben, a két tüdő közötti hátsó térben, ami a gerinc előtt van (a hátsó mediastinumban, magyarul a gátor üreg hátsó részén) . Ezt a STERIL gyulladást fokozza a kemoterápia együttes adása. Önmagában veszélytelen, csak borzasztó kellemetlen, és kb. 4 hét alatt enyhül csak. Nyelési mehézséggel, köhögéssel, krákogással, nyákfeljövetellel, stb. jár. Le is romlik a beteg néhány hét alatt.

Igazán nagy probléma akkor van, ha ez a steril gyulladás felülfertőződik valamiféle baktériummal, vagy vírussal, vagy gombával. Leginkább gomba szokott a nyelőcsőben megjelenni. Helyi fájdalomcsillapitó szerek (érzéstelenítő oldat, pl. Eleosaccharum anaestheticum) , nagyon sok folyadék állandó kortyolgatása, gombás ferzőzés esetén gombaellenes szerek (Ketakonazol, "szájpenész" elleni oldat, stb.) javasoltak.

Ez egy komoly, súlyos állapot így a nyelőcső-kezelés végén. Oda kell figyelni!

Remélem, hogy nem sipoly-járat alakult ki a nyelőcső és a légcső között, mert akkor bizony nagy baj van.

Feltétlenül komoly szakembert (pl. aki az eredeti nyelőcső-tükrözést végezte) keressen fel.

Kérdés: 2011. március 09., 19:56; Megválaszolva: 2011. március 16., 12:06
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...
Kemoterápia mellett probiotikum és...
Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym...