Édesanyám jövője, gyógyulási lehetőségek, életmódjavítás

Tisztelt DoktorNő/Úr! Édesanyám rákos betegsége miatt írok önöknek. Azt szeretném kérdezni van e valamilyen gyógyítási lehetőség (őssejt kezelés) életmódjavítás számára. Jelenleg Pécsett egy kórház Hospice elfekvőbeteg osztályán fekszik és ágyhoz kötött. Nem tud lábra állni, mert sajnos gerincsérve is van amit nem tudnak műteni, mert csontvelejében és a sérvhez közel is daganata van. Édesanyám kórlapja: Diagnózis: Nyelőcső középső harmadának rosszindulatú daganata A csontok és csontvelő másodlagos rosszinfulatú daganata A tüdő másodlagos rosszindulatú daganata Anamnézis: 2006. januárjában nehéz nyelés miatt endoscopos vizsgálat történt ahol a fogsortól számítva 22cm-nél szűkület volt tapasztalható és tágítást végeztek. A folyamat a fogsortól számítva 22-től 28 cm-ig terjedet, a CT szerint pT3-4, N1-nek bizonyult. A betegnek neoadj. Kemo-radioterápiát adtunk. 2006.04.24 és 07.04 között 3D tervezés alapján 1, 8 Gy frakciódózissal 55, 8 Gy összdózisú fotonbesugárzást kapott a nyelőcsőre a radioterápia részeként. A staging vizsgálat multiplex tüdőmetastasist igazolt ezért további kemoterápiaként a beteget 6 ciklus Carboplatin-Fluorouracyl séma szerinti kezelésbe részesítettük (Dr, AL-Farhat Yousuf) . A 2007.03.20-i kontroll CT vizsgálat a tüdő folyamat teljes regressióját írta le, viszont a betegnél a szilárd táplálék lenyelése továbbra is nehézséget jelentett, ezért sebészeti konzilium történt, mely szerint a nyelőcső szűkület változatlanul irresecabilis. A CT által igazolt tüdő komplett remissio miatt még további 3 ciklus kemoterápiát terveztünk, de csak kettő ciklust tudtunk adni (Összesen: 8 ciklus) . A restaging vizsgálatok (2007.06.19.) további javulást mutattak. 2008.01.17-i CT vizsgálatok alapján a tüdőben áttét nem volt, a mediastinumban 4-6mm-es nyirokcsomók voltak, egyértelmű pathol. Elváltozást csak a nyelőcső falán észleltek. A nyelőcső szűkület miatt tágítás történt, a beteg állapota nem romlott, súlyát tartotta. Nyelőcső daganat miatt 2007. júniusa óta kezelésben nem részesült. Fejfájása hátterében agyi metastatis nem igazolódott. A csontszcinthigraphia által észlelt LIV-es és Th VI. Csigolya többlet aktivitása miatt gerinc röntgenre küldtük, ami metastasist nem igazolt. Miután a betegnek bel oldali láb és combzsibbadás érzete alakult ki, idegsebészeti vizsgálatot végeztek, mely alapján felmerült esetleges gerincműtét vagy konzervatív kezelés lehetősége. 2009. februári háti gerinc MR vizsgálat malignitást nem igazolt (ezután orvosváltás Dr. Al-Farhat távozása miatt) . 2009. márciusi mellkas CT-n a korábbival összehasonlítva progressiora utaló jel nem volt észlelhető. Az ekkor készült hasi CT-n bal oldalon az os ischiiben metastasisnak megfelelő eltérés mutatkozott, melyek közül egy novumnak volt tartható. Egyebekben változatlan státusz. 2009. áprilisi csontizotóp vizsgálat szerint a gerinc területén korábban látott többletaktivitások részben regrediáltak, részben változatlanok. Új pathológiás dúsulás a vázrendszerben nem jelent meg. Esedékes nyelőcső tágítása nem történt meg mivel a vizsgáló szerint jelenleg tágítás nem szükséges. A beteg panaszai miatt végzett 2009.05.09-i lumbalis gerinc MR vizsgálat a L. I-II. csigolyát destrualó térfoglaló folyamatot írt le, amely beszűri az m. psoast is (kezdődő egymásba roppanás látszik) . Felmerült metastatis, esetleg hideg tályog lehetősége, ezt a klinikai kép nem támasztja alá (a beteg TBC-ről nem tud) . A folyamat 2008. novemberivel összehasonlítva jelenleg progressiót mutat. Tekintettel a beteg egyre fokozódó és lábzsibbadást okozó gerinctáji panaszaira, előzetes megbeszélés alapján idegsebészeti konziliumra irányítottuk (Dr. Kasó Gábor) . 2009.07.03-án jobb oldali percutan-transpedicularis lumbalis I, II testbiopsiát végeztek. A szövettan carcinoma metastaicumnak bizonyult. Onkoteam sugárkezelés és Bisphosphonat adása mellett döntött. Tekintettel a beteg igen erős fájdalmaira, melyet a 100ug/24h tapasz ellenére is érez, kiegészítésként szóba jöhet Hotemin kúp adása (ismert fekély betegsége miatt per os non steroid adása nem jöhet szóba) . 2009.07.29 és 2009.08.11. között 3 Gy frakciódózissal 30 Gy összdózisú fotonbesugárzást kapott a TeleCobalton a TH. XII - LIII-ig tartó gerincszakaszra. 2010.03.31-én műtét történt, bal oldali Th VI. Hemilaminectomiát végeztek, mely során anterolaterális chordothomia történt. Ezt követően két oldali percután-transpedicularis vertebro plasztikát végeztek (a csigolyatestekben 7-7 ml acrylatot injektáltak.) 2010.05.04.-i hasi UH paraaortikusan több pathológiásnak imponáló ny.cs. látható. 2010.04. Mammographia: malignitást nem igazolt. Epikrízis: Csontmetastasisai miatt Bisphosphonat kezelést indítottunk. Tervezett inj. Zometa 4mg kezelésre érkezett, melyet szövődménymentesen megkapott Jelenleg eléggé le van fogyva, az ételt kihányja és nem tudom hogy ezen is hogy lehetne segíteni. (pl. a nutridrink-et sem issza meg mert édes és nem marad benne) Köszönettel: Harmat István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

Leírása alapján a beteg gyógyíthatatlan.

Nem tudom, hogy milyen őssejt-kezelésre gondol. Melyik őssesjtet kellene beültetni a betegbe?

Melyik sejtre tetszik gondolni?

Honnan kapjuk ezt a sejtet, kitől?

És ki fogja ezt a műveletet elvégezni?

És ki fogja ezt engedélyezni?

Kedves kérdező, próbáljon beletörődni, hogy a gyógyíthatatlan, az GYÓGYÍTHATATLAN.

Rohadt dolog, de meg kell próbálni az élettel - és a végével, amit úgy hívnak, hogy halál - megbirkózni.

Kérdés: 2010. december 18., 17:16; Megválaszolva: 2011. január 19., 13:19
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas