Adenocarcinoma - ez már rák?

Augusztus 25-én voltam kolonoszkópián ellenőrzés céljából, mivel májusban borderline neoplásia High grade diszplázia került véleményezésre, s eltávolításra a mostani szövettantani eredmény a korábbi polypectomia helyén ismételten borderline neopl.igazolódott. Hétfőn, azaz 13-án kell bemenni a sebészeti klinikára. Kell-e a gyermekeimnek vizsgálatra menni, s örökölhető-e?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat, Adenocarcinoma témában

60 éves férfi borderline bélproblémával. Az adenocarcinoma az mirigysejtes rákot jelent (carcinoma = rák). A vastagbélben ilyen a rák. A borderline jelzés a szövettanász részéről azt jelzi, hogy már majdnem rák - hiszen ő csak arról tud véleményt mondani, ami a mikroszkópja alatt azon a bizonyos tárgylemezen látható. Ő nem tud véleményt mondani egy 2-3 milliméterrel a kimetszéstől távolabb levő (a betegben még bent lévő) elváltozásról. A high grade (magas fokozatú) dysplasia pedig azt jelzi, hogy a hám súlyosan elváltozott (átmenet a rák felé). Semmiképpen sem szabad benthagyni ezt a bélszakaszt, mert pár hónapon belül a környezetét (bélfalat, környező zsírszövetet, nyirokcsomókat) beszűrő rák alakulna ki ezen a területen. Mielőbb essen át ezen a kellemetlen műtéten, mert egy valóban korán elkapott daganatból viszont teljesen meggyógyul. Még kellene élni egy huszast! Az öröklődésről meg annyit, hogy nagyon-nagyon ritka (a családot gyakorlatilag nem kell félteni), erről majd a műtét után értekezhetünk.

Kérdés: 2010. szeptember 09., 15:11; Megválaszolva: 2010. szeptember 13., 14:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...