Végbélrák máj és tüdőáttéttel

Tisztelt Cím!

Rokonom végbélrákos, már máj-, és tüdőáttétei is vannak. Nem műtötték meg, mikor még csak végbéldaganata volt, hanem kemoterápia után sugárkezelést, majd ismét kemoterápiát kapott. Jelenleg Xelodan (? ) nevű gyógyszert szed. A székletürítés egyre nehezebben megy neki, szinte alig. Orvosa szerint a daganat miatt. Általános állapota jó, kicsit fáradékony.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben, ha a bélen 1 daganat van, ami elzárja a széklet útját, mi szoktak javasolni? Szedjen a páciens fájdalomcsillapítót, (következő héttől morfiumosat,) amíg bélcsavarodást nem kap? Esetleg nem lenne célszerű kivezetni a vébelét, hogy nyerjünk még pár hónapot? Ilyen esetben a hashajtó, vagy a Hunyadi víz nem könnyítene a dolgon, ha a műtétet nem javasolnák?   Kérem, adjon tanácsot!  

     Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza végbélrák témában

Kedves Kérdező!

Ha a kedves rokonnak májáttétei és tüdőáttétei is vannak végbélrákjából, akkor már sajnos gyógyíthatatlan.

A székletnek viszont mindenképpen távoznia kell.

Ha mechanikus akadály (nagy daganat) áll a széklet útjában, akkor előbb-utóbb egy nyílást kell a hasfalán ejteni (egy "stoma-t" kell felhelyezni) , ahol kivezetik a belet, és a széklet távozni tud.

Hashajtó nem nagyon fog használni, inkább széklet-lágyító-bevonó, sikosító anyagokkal lehetne egy kis időt nyerni, hogy azon a szűk helyen mégis át tudjon jönni némi széklet.Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. július 01., 16:50; Megválaszolva: 2009. július 01., 16:50
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...
Műthető? Gyógyítható?
Édesapámnak két nagyobb kiterjedésű lipómát sebészeti beavatkozással az arcról (jobb fülhöz közeli rész) eltávolítottak 2016-ban, mely kb. egy...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos...