Leletek értelmezése

Tisztelt Doktor nő/ Úr! Sajnos 74 éves édesapámnál rosszindulatú végbélrákot diagnosztizáltak. A mellékelt leleteket szövettan, UH, CT szeretném értelmezni, mit is jelentenek. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a végbélrák témában

A mellékelt leletek rosszat jelentenek. Édesapjának a vastagbél és a végbél közötti határon (a szigmabél és a végbél határán, azaz 14 cm-re a végbélnyílástól) egy bélfalat meghaladó, a könyező zsÍrszövetbe terjedő daganata van, mely olyan nagyfokú szűkületet okoz, hogy a vizsgáló optikával nem is lehetett fölé kerülni. A CT-n a májban és a hasi nyirokcsomókban nem írnak le lényeges eltérést, de a tüdők alsó területében többszörös 2 mm-es gócokat írnak le (melyek sajnos lehetnek a vastagbél-végbél rákból származó áttétek is). A daganatot mindenképpen meg kell operálni, mert előbb-utóbb teljesen elzárja a széklet útját, azaz "bélcsavarodást", ileuszt okoz. Mivel 14 cm-re van, a végbélnyílás még megmenthető. A műtét utáni teendőkről a műtéti leírás, valamint a műtétnél kapott részletes szövettan dönt, bár máris elkerülhetetlennek látszik az utólagos agresszív kemoterápia. Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. május 17., 19:53; Megválaszolva: 2014. május 20., 22:12
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laboreredmény
Laborleletemben ezek az eredmények magasabbak. (Melldaganat +májáttét) ami már 3 éve stagnált nem kimutatható) L-T-glutamil transzferáz 181 nekem-32...
arilla daganatellenes gyógyszer? a...
Tisztelt Doktornő 2018ban operáltak kódom c5090. jelenleg is azóta ARILLA tbl-t kell szednem. Kaphatom e emellett a covidos oltást mert a kérdőlap az...
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2