Végbélrák-májáttét-kilátások

Tisztelt Webbeteg! Édesapámat 2016.06.07-én diagnosztizálták végbélrákkal (adenocarcinoma mucinous recti) . A végbélnyílástól számítva 2 és 12 cm között találták a daganatot. 2016.07.25-én megműtötték. Sajnos stomát kapott. Műtétet megelőzően nem kapott semmilyen neoadjuváns kezelést. Colonoscopia és CT vizsgálaton eset át. A colonoskopiai mintavételt követő szövettan a tumor LOW GRADE minősítését eredményezte. A 2016.06.07-én megkapott CT vizsgálatának radiológus véleményezése érdekesnek tűnt az onkológus orvos ill. a sebész orvos számára is. Annak ellenére, hogy "műtermék" miatt a tumorról és annak környezetéről nem tudott nyilatkozni, de a környező zsírteret épnek írta le. Kismedencei szervekkel nem igazolt kapaszkodást, valamint távoli áttétet sem. A májban talált 2 foltot ami a véleményezésben értelmezési problémákhoz vezetett. Azt írta a radiológus, hogy a CT morfológiája metasztázis, mely morfrológiai vizsgálat a két foltot illetően nem igazolható, és inkább cisztának írta le a látottakat. Az onkológus is ezt erősítette meg a képek alapján és a sebész orvos sem mondta, hogy más lenne. Később a műtétet végző sebész előzetesen mondta, hogy megnézi édesapám máját a végbélműtét alatt, mely azt eredményezte, hogy 3 áttétet talált, melyből kettőt tapintani is tudott, méretükről és elhelyezkedésükről nem tett említést. A műthetőségükről egyelőre még nem tud nyilatkozni, sem a további kezelésről (mely utóbbi természetesen érthető) . A műtétet végző sebész azt mondta, hogy nagy kiterjedésűvé vált a daganat és a műtéti körülmények is rosszak voltak és volt olyan pillanat a műtét során, amikor érzés-tapintás alapján tudott csak dolgozni (szó szerint ezt mondta) , de a daganatot sikerült eltávolítani. Ő úgy látja jelenleg (a végleges szövettan ismerete nélkül) , hogy kevés az esély a gyógyulásra. Édesapám véreredményei ezidáig nagyon jók voltak. Fizikai állapotarendben van. Teherbírása hatalmas. Kérdezni szeretném, egyrészt, hogy mint fentteb írtam a diagnózis felállítása és a műtét elvégzése között eltelt majdnem két hónap. Ha tudható volt az, hogy nagy kiterjedésű daganattal állunk szemben, mi lehet az oka, hogy nem kapott neoadjuváns kezelést? Ha a máját illetően a Ct vizsgálat kapcsán 3 orvos is azt mondta, hogy sem kismedencei sem távoli áttéte nincs és a daganat lassú növekedésű akkor ilyenkor mi eredményezhette, hogy minkét májlebenyét érintve kialakult 3 áttéte, melyek már "tapinthatóak" voltak? Valamint szeretném kérdezni, hogy mikre lehet számítani, mik a kilátások? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza végbélrák témában

Kedves Kérdező!

Nehéz válaszolni a kérdéseire, mert csak részleges adatokat közöl.

Mi volt low grade? Rákmegelőző állapot? Mi volt a műtermék? A leírás alapján nem volt környezeti összekapaszkodás, nem volt nyirokcsomó áttét, ilyenkor, főleg ha a szövettan is "low grade" volt, nem javasolt neoadjuváns kezelés.

A műtétnél ennél kiterjedtebb állapotot találtak, ha jól értem, és még több áttét is lehetséges a májban.

Látatlanban nem sokat tudok mondani, vagyis látni kell a szövettant (mennyire sikerült eltávolítani a daganatot, érintettek voltak e a nyirokcsomók, milyen típusu a daganat, stb..) . ill a májból történt e mintavétel, hogy igazoljuk az áttétet. Ha ez nem volt, akkor fontos lenne ezt tisztázni: vagyis van-e, vagy nincs?

Bármi másról, vagyis a későbbi esélyekről csak ezen adatok birtokában lehet nyilatkozni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. július 28., 17:05; Megválaszolva: 2016. július 28., 19:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas