Végbélrák műtét és gyógyszeres terápia

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Édesanyám (72) szövettani leletéről szeretnék véleményt kérni Öntől. "Tumor recti susp., mely az anusszal összekapaszkodik. Diagnózis: C20H0, adenocarcinoma recti. A vizsgált kimetszésekben intestinalis típusú, low grade dysplasiát mutató, tubularis mirigyekből felépülő polyp részleteket tartalmazó nyálkahártya töredékek azonosíthatók, melyekben a lamina muscularis mucosaeban és alatt, részben neostromába, részben nyirokérben infiltratív növekedést mutató, torz, tubularis, vagy cribriform jellgű intestinalis típusú mirigyekből felépülő daganat azonosítható. A daganatsejtek hengeresek, közepes cyto-nuclearis polymorphiát és számos atypusos mitosist mutatnak." Has és medence CT: "tu.recti met. nem igazolható. Az ábrázolódott alsó tüdőmezők tiszták. A máj norm.nagyságú, ptoticus, területén néhány apró cysta van, egyébként kontrasztanyagot egyenletessen halmozza. Cholecystaban kő nem különíthető el. Epeutak, pancreas, lép, jobb vese kóros eltérés nélkül. Bal vese kp.felső harmadában 6, 5 x 5, 5 cm-es cysta van. Mellékvese kiszélesedés nem látszik. Meszes falú aorta, környezetében megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódott. A húgyhólyag ép kontúrú. A rectum fala az alsó harmadában kb. 6 cm hosszan kissé vastagabb- 8 mm, környezetében megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. a gerincen kifejezett balra convex scoliosis, fokozottabb lordosis. Csigolyák peremszélén kis meszes felrakódások vannak." Szeretném a véleményét kérni, milyen stádiumban van a betegsége, és milyen esélye van a felépülésnek? Továbbá szóba jöhet-e a célzott gyógyszeres terápia (EGFR, KRAS vizsg.még nem volt- érdemes megcsináltatni vagy csak műtét után lehetséges? ) Őszinte válaszát hálásan köszönöm, tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza végbélrák témában

Kiterjedt végbélrákot ír le, ami a végbélnyílásra ("anusra") is terjed, ezért a műtét során sajnos új végbélnyílást kell a hason készíteni, hiszen a záróizom is eltávolításra kerül - és egy hasi vendégnyílás százszor jobban tisztántartható, mint egy kontrollálhatatlan nyílás az eredeti helyén.

Ha jó állapotban van a 72 éves Mama, akkor ezt ki kell bírnia, bár igen nagy műtét az abdomino-perineális kiirtás.

Hála Istennek, a hasi szerveken egyelőre nem látható áttét-képződés, tehát lehet hogy megússza a betegséget.

A gyógyszeres utókezelés a részletes szövettan alapján dől el, pláne az úgynevezett célzott ("targeted") gyógyszerek, melyek az előírások szerint csak bizonyos típusú szövettani lelet mellett adhatók - de ezeket az adatokat még nem tudjuk.

Mindenképpen részt kell venni a Mama orvosa által javasolt kezelésekben, mert csak úgy lehet végleg meggyógyulni - de legalábbis még egy 5-10 évig életben maradni.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 02., 18:49; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 17:57
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt