Ct lelet értelmezése

Üdvözlöm! Édesapámnál 2 éve diagnosztizáltak végbélrákot. Akkor kemot, sugarat kapott, majd stomát. Pár hónapra rá szepszissel kórházba került, ahol egyik kedves ismerősöm dolgozik, és felvilágosított, hogy apukámnál áttátek hada van.Na most létezik, hogy a kezelőorvosa semmit nem mondott nekünk sem, de a lázlapon szerepelt, sőt a zárójelentésen semmit nem tüntetnek fel? Rá 3 hónapra májáttátet állapítottak meg, amit megműtöttek.Elvileg minden rendben a leletei alapján, Januárban volt műtve. Most pár napja a tumormarkert eredményei megint emelkedtek, így sürgősségi CT-t csináltak. A leleten van pár kifejezés amit nem értek: A hypodens képlet pontosan mit jelent? , A hólyag fala körkörösen kissé vastagabb, praecoccygealisan 23 mm-es homogén hypodens lágyrész massza látszik. nem tudom ezt értelmezni sajnos. Ma volt vérvételen ahol kiderült, hogy a trombocita száma 60-as, a fehérvérsejtjei feleszik a vöröseket. Tünetei az elmút időszakban, hogy kipöttyösödött a lába, ok nélkül belilut foltokban, és nagyon fájlalja őket, néha menni sem tud. Az orvosa azt mondta neki, hogy vérrák ill.csontrákja van. (annak idején a kórházi ismerősöm azt mondta, hog 53 éves. Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni abban, hogy ilyen esetben a csontvelőátültetés szóba jöhet-e, és hogy (csúnyán kifejezve) van-e értelme.És ha nincs akkor ilyen esélyekkel mire számíthatunk. Még annyit kérdeznék, amit sehol nem találok, hogy a tumormarker eredményei között van olyan a PSA mellett hogy TEST: 2, 85 (régi) , ami most 22, 22nmol/l, ez mit jelent? Köszönettel: Kriszti

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza végbélrák témában

Sok kérdéséből próbálok egyikre-másikra válaszolni.

A Papa a végbélrák eltávolítása után "áttétek hadával" került kórházba. Hogy a kezelőorvos mit mondott és mit nem, arról talán őt kellett volna megkérdezni.

Májáttétjét műtéttel távolították el. Tumormarker eredményei emelkedtek. Melyikek, és mennyire?

A hypodens azt jelenti, hogy "nem olyan sűrű, nem olyan tömött".

A 60.000 -es thrombocyta-szám valóban alacsony, de nem tragikus.

Azt remélem nem mondja komolyan, hogy a fehérvérsejtek "feleszik" a vörösvértesteket.

A pöttyös kiütéseket látni kell, így nem lehet azonosítani.

Vérrák és csontrák nincs - tudniillik a vérben és a csontban nincs hámszövet, a rák pedig hám-eredetű rosszindulatú daganat. Az lehet, hogy a csontvelő teli van az eredeti végbélrákból származó (azaz hám-eredetű) daganatos áttétekkel. Márpedig csontvelőátültetés rákos eredetű csontáttétek esetén teljesen logikátlan, fölösleges, káros.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. augusztus 29., 15:25; Megválaszolva: 2014. szeptember 02., 22:23
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt